Wykonanie
Takie smakołyki zobaczyłam u
Magdy dopiero wczoraj, a szkoda! Gdybym zauważyła wcześniejsze posty roladka pojawiłaby się u mnie wcześniej.Roladki są soczyste i małokaloryczne. - Teraz tak bardzo potrzebne w przerwach na pączki,
faworki, oponki i inne cuda.Co najważniejsze- pasuje do nich dosłownie wszystko:
pieczarki,
cebulka,
pomidory...Dodatki dowolne- co komu w duszy gra!U mnie z
suszonymi pomidorami i świeżą
pietruszką. Jutro dojdzie
szpinak :)


Składniki na 1 roladkę o długości ok. 20cm i średnicy ok. 4cm.:podwójna
pierś z kurczakajajkosól i
pieprz do smaku2 ząbki
czosnkugarść
suszonych pomidorów (użyłam firmy Skworcu, o której
pisałam m.in. tu)garść świeżej
natki pietruszkiGotujemy w dość sporym garnku
wodę. Chodzi o to, aby zmieściła się w nim roladka drobiowa o długości ok. 15cm.Umytą i osuszoną
pierś z kurczaka mielimy i dodajemy
jajko oraz przeciśnięty
czosnek z
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy i dzielimy
mięso na dwie równe części. Do jednej dodajemy poszatkowaną
natkę pietruszki, do drugiej pokrojone w paski
suszone pomidory.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na
Magdy blogu :) Przy okazji podpatrzcie na jej wszystkie wersje roladek- warto!


Ściskam środowo!