Wykonanie


Tym razem kolejne dla mnie zaskoczenie bo potrawa wygląda zupełnie inaczej niż ta w wersji Lidla. Chociaż robiłam wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem. Niemniej jednak farsz, który był przygotowany do tej
ryby jest boski. Nigdy nie
jadłam lepszej faszerowanej
ryby.Nie do końca jestem przekonana co do propozycji podania. Nie wygląda ona jakoś specjalnie apetycznie. Natomiast w smaku powala.Składniki:4
pstrągi patroszone4 łyżki
oliwy z oliwek2
czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę2 ząbki
czosnku120 g
chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki)2 łyżki
musztardy dijon1 pęczek posiekanej
natki pietruszki1 opakowanie
ricotty4
cytryny, sparzone1 ½ szklanki
ryżu basmati + 75 g (375 g- tyle
mówi Pascal na filmie)1
cebula, pokrojona w kosteczkę1 łyżka
curry2
jajapieprzsólPrzepis:Czas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia: 15-20 minut* Przygotuj folię aluminiową, blachę do pieczenia, ręcznik papierowy, zester lub tarkę.* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).FARSZ: Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną
czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek
czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią
czosnek i
czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ
chleba wrzucamy do miski, odstawiamy.
Czosnek i
cebulę z patelni przekładamy do miski z
chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2
cytryn, następnie sok z obu
cytryn dodajemy do miseczki z
chlebem. Połowę skórek
cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z
chlebem. Do
chleba dodajemy 2 łyżki
musztardy dijon i całe opakowanie
sera ricotty oraz 2 całe
jaja. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Dodajemy ½ pęczka
natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy.4
pstrągi myjemy pod bieżącą
wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy
pstrągi na papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też ości brzuszne. Przycinamy boczne części filetów. Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół.Filety doprawiamy
solą i
pieprzem z obu stron, od strony
mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową
ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy
skórki cytryny.
Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka).
Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut.Pokrojony w kosteczkę
czosnek i pokrojoną
cebulę wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy 2 łyżki
oliwy z oliwek, dodajemy suchy
ryż i 1 łyżkę
curry, mieszamy.
Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej
wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała
woda. 2
cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część
skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę.Po mniej więcej 15 minutach wkładamy
ryż do małej miseczki,
pstrągi wyciągamy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy folię. Wyjmujemy
rybę na talerz, posypujemy
pietruszką,
ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek
cytryny.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl