ßßß Cookit - przepis na Pstrąg faszerowany serem ricotta z pachnącym ryżem

Pstrąg faszerowany serem ricotta z pachnącym ryżem

nazwa

Wykonanie

Tym razem kolejne dla mnie zaskoczenie bo potrawa wygląda zupełnie inaczej niż ta w wersji Lidla. Chociaż robiłam wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem. Niemniej jednak farsz, który był przygotowany do tej ryby jest boski. Nigdy nie jadłam lepszej faszerowanej ryby.
Nie do końca jestem przekonana co do propozycji podania. Nie wygląda ona jakoś specjalnie apetycznie. Natomiast w smaku powala.
Składniki:
4 pstrągi patroszone
4 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
2 ząbki czosnku
120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki)
2 łyżki musztardy dijon
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 opakowanie ricotty
4 cytryny, sparzone
1 ½ szklanki ryżu basmati + 75 g (375 g- tyle mówi Pascal na filmie)
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 łyżka curry
2 jaja
pieprz
sól
Przepis:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
* Przygotuj folię aluminiową, blachę do pieczenia, ręcznik papierowy, zester lub tarkę.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
FARSZ: Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ½ pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy.
4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też ości brzuszne. Przycinamy boczne części filetów. Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół.
Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka). Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut.
Pokrojony w kosteczkę czosnek i pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy.
Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda. 2 cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę.
Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki, pstrągi wyciągamy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy folię. Wyjmujemy rybę na talerz, posypujemy pietruszką, ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek cytryny.
Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pstrag-faszerowany-serem-ricotta-z-pachnacym-ryzem