Wykonanie
Pstrąg pieczony w foli to bardzo prosta potrawa,przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.Przygotowałam go z aromatycznym nadzieniem,plastrami
cytryny i
natką pietruszki.

SKŁADNIKI: na cztery porcje4 świeże
pstrągisól,
pieprznatka pietruszki1
cytryna4 łyżeczki
masładodatkowo folia aluminiowaNADZIENIE:1
serek wiejski2 buki
kajzerki (albo 3 kromki
chleba)1
cebula2 ząbki
czosnku1
jajko2 łyżeczki
musztardy1
cytrynasól,
pieprz2 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE :
Pstrągi myjemy,osuszamy,odcinamy głowę,przyprawiamy.
Cebulę drobno kroimy,podpiekamy na
oliwie,dodajemy zmiażdżony
czosnek i jeszcze chwilkę pieczemy.Przekładamy
cebulę do miski,dodajemy pokrojone
pieczywo w kostkę,
jajko,
serek,
musztardę,wyciśnięty sok z całej
cytryny i
przyprawy,dokładnie mieszamy farsz.Przygotowujemy 4 płaty foli aluminiowej,kładziemy na niej
pstrągi (każdy osobno),do środka dodajemy farsz,kładziemy na górę po dwa plastry
cytryny i łyżeczkę
masła.Zawijamy folię,
rybę kładziemy do nagrzanego piekarnika,pieczemy 20 minut.Ja piekłam na grillu,10 minut z jednej i drugiej strony.Wyjmujemy
pstrągi,posypujemy
natką.Podajemy z
chrupkim pieczywem lub
ryżem.Smacznego:)

