ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii

nazwa

Wykonanie

Nie mogę nazwać siebie wielkim fanem ryb, ale od czasu do czasu je jadam. W dzieciństwie miałem rybną traumę. Ile osób, jedzących filety rybne, by nie było przy stole - tylko ja miałem w nich ości. Doszło do tego, że nawet w paluszkach rybnych je znajdywałem ;-)
Odkąd poznałem anatomię ryb, nauczyłem się je filetować i jeść w całości, to rybki przestały być moimi wrogami. Jeśli mam wybierać to zdecydowanie wolę ryby morskie: dorsza, halibuta, doradę, czy okonia morskiego. Ze słodkowodnych przede wszystkim pstrąga i miętusa. Pyszne ryby, pochodzące z alpejskich jezior, jadłem w Austrii - Reinanke i Saibling. U nas sieja i złotopstrąg do popularnych chyba nie należą.
Jeśli chodzi o ryby żyjące w czystych i płynących wodach to wolę większe egzemplarze. Mają sporo mięsa, są tłuste i dzięki temu się nie przesuszą. Ryby ze zbiorników stojących (choćby karp, sandacz - tylko mniejsze, młodsze sztuki). Z pstrągów polecam szczególnie pstrąga łososiowego. Czy smażony, czy wędzony to naprawdę rarytasik :-)
Składniki (2 porcje):
duży pstrąg (świeży, patroszony, ok. 700 - 800 g)
pęczek natki pietruszki
gałązka rozmarynu
1/2 czerwonej cebuli
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć - wewnątrz i na zewnątrz. Spory arkusz folii aluminiowej wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć na niej pstrąga.
Pokroić czosnek w plasterki, cebulę i umytą cytrynę w ćwiartki. Do brzucha ryby włożyć natkę pietruszki, kawałki masła i połowę czosnku. Resztę czosnku, cytrynę, cebulę i rozmaryn umieścić wokół ryby. Nie wyciskać cytryny na surową rybę, bo pod wpływem kwasu zacznie się "gotować". Skropić z wierzchu oliwą i zawinąć szczelnie folią, kilka centymetrów nad rybą, tworząc wewnątrz kieszeń powietrzną. Odstawić na godzinę do lodówki.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Wstawić rybę na blaszce na 25-30 minut (w zależności od tego jak bardzo lubimy wypieczoną i jak duża jest nasza sztuka). Po upływie tego czasu wyciągnąć blachę z rybą, odchylić folię, wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10 minut. Myślę, ze takie mniejsze sztuki (1 na osobę, czyli ok 350 g) wystarczy piec kwadrans w folii i 10 minut podpiec rozwinięte. Podawać z puree ziemniaczanym albo z czym tam lubicie. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/pstrag-pieczony-w-folii.html