ßßß
Wracam po dość długim milczeniu. Przyczyną jest nic innego jak brak weny i motywacji oraz ciągły nawał obowiązków. Właśnie wróciłam z degustacji nowego menu w pewnej warszawskiej restauracji. Było super smacznie i jak zawsze super pod względem panującej atmosfery. Ale o tym nie dzisiaj. Dzisiaj natomiast będzie przepis, który powstawał w mojej głowie już dawno natomiast dopiero niedawno doczekał się realizacji.
Danie bezmięsne, co w naszym domu raczej należy do rzadkości. Niemniej jednak nie należy go wcale uważać za lekkostrawne czy lekkie. Na pieczonego camemberta decyduję się rzadko. Ba! Nawet bardzo rzadko, chociaż nie z przyczyn diety (której notabene ciągle nie rozpoczęłam! sic!).
Składniki:4 serki camembert Turek aksamitny1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego2 gruszki (konferencje)duża garść orzechów włoskich bez łupinekkilka listków tymiankubiały pieprz i sól do smakuroztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniemmiks sałat (np. Cykoria endywia, sałata lodowa, cykoria radicchio)kilka pomidorków koktajlowych1 łyżeczka ostrej musztardy1 łyżka octu winnego5 łyżek olejusok z połowy cytrynysól i pieprz do smakuGruszkę myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miseczki. Orzechy włoskie siekamy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy do gruszek. Doprawiamy listkami tymianku, solą i białym pieprzem.Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki (musi być dobrze schłodzone) i kroimy na 4 równe części. Na środku każdej z nich układamy po 1 serku. Na wierzch każdego z nich układamy przygotowany wcześniej miks gruszka-orzech (po około 2 łyżki). Ciasto zawijamy po bokach oraz składamy jak sakiewkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni (do uzyskania ładnego złotego koloru).Musztardę, ocet, olej oraz sok z cytryny i przyprawy przekładamy do czystego, małego słoiczka. Zakręcamy zakrętką i energicznie mieszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z miksem sałat i polewamy winegretem.Sałatkę podajemy razem z upieczonym camembertem.