Wykonanie

Wracam po dość długim milczeniu. Przyczyną jest nic innego jak brak weny i motywacji oraz ciągły nawał obowiązków. Właśnie wróciłam z degustacji nowego menu w pewnej warszawskiej restauracji. Było super smacznie i jak zawsze super pod względem panującej atmosfery. Ale o tym nie dzisiaj. Dzisiaj natomiast będzie przepis, który powstawał w mojej głowie już dawno natomiast dopiero niedawno doczekał się realizacji.

Danie bezmięsne, co w naszym domu raczej należy do rzadkości. Niemniej jednak nie należy go wcale uważać za lekkostrawne czy lekkie. Na pieczonego
camemberta decyduję się rzadko. Ba! Nawet bardzo rzadko, chociaż nie z przyczyn diety (której notabene ciągle nie rozpoczęłam! sic!).

Składniki:4
serki camembert Turek aksamitny1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego2
gruszki (konferencje)duża garść
orzechów włoskich bez łupinekkilka listków
tymiankubiały pieprz i
sól do smakuroztrzepane
jajko do posmarowania przed pieczeniem
miks sałat (np.
Cykoria endywia,
sałata lodowa,
cykoria radicchio)kilka
pomidorków koktajlowych1 łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżka
octu winnego5 łyżek
olejusok z połowy
cytrynysól i
pieprz do smaku
Gruszkę myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miseczki.
Orzechy włoskie siekamy
ostrym nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy do
gruszek. Doprawiamy listkami
tymianku,
solą i
białym pieprzem.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki (musi być dobrze schłodzone) i kroimy na 4 równe części. Na środku każdej z nich układamy po 1
serku. Na wierzch każdego z nich układamy przygotowany wcześniej
miks gruszka-
orzech (po około 2 łyżki). Ciasto zawijamy po bokach oraz składamy jak sakiewkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni (do uzyskania ładnego złotego koloru).
Musztardę,
ocet,
olej oraz
sok z cytryny i
przyprawy przekładamy do czystego, małego słoiczka. Zakręcamy zakrętką i energicznie mieszamy.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z
miksem sałat i polewamy
winegretem.
Sałatkę podajemy razem z upieczonym
camembertem.