ßßß Cookit - przepis na Camembert w cieście francuskim z gruszką i orzechami włoskimi

Camembert w cieście francuskim z gruszką i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Wracam po dość długim milczeniu. Przyczyną jest nic innego jak brak weny i motywacji oraz ciągły nawał obowiązków. Właśnie wróciłam z degustacji nowego menu w pewnej warszawskiej restauracji. Było super smacznie i jak zawsze super pod względem panującej atmosfery. Ale o tym nie dzisiaj. Dzisiaj natomiast będzie przepis, który powstawał w mojej głowie już dawno natomiast dopiero niedawno doczekał się realizacji.
Danie bezmięsne, co w naszym domu raczej należy do rzadkości. Niemniej jednak nie należy go wcale uważać za lekkostrawne czy lekkie. Na pieczonego camemberta decyduję się rzadko. Ba! Nawet bardzo rzadko, chociaż nie z przyczyn diety (której notabene ciągle nie rozpoczęłam! sic!).
Składniki:
4 serki camembert Turek aksamitny
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 gruszki (konferencje)
duża garść orzechów włoskich bez łupinek
kilka listków tymianku
biały pieprz i sól do smaku
roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
miks sałat (np. Cykoria endywia, sałata lodowa, cykoria radicchio)
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka octu winnego
5 łyżek oleju
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Gruszkę myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miseczki. Orzechy włoskie siekamy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy do gruszek. Doprawiamy listkami tymianku, solą i białym pieprzem.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki (musi być dobrze schłodzone) i kroimy na 4 równe części. Na środku każdej z nich układamy po 1 serku. Na wierzch każdego z nich układamy przygotowany wcześniej miks gruszka-orzech (po około 2 łyżki). Ciasto zawijamy po bokach oraz składamy jak sakiewkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni (do uzyskania ładnego złotego koloru).
Musztardę, ocet, olej oraz sok z cytryny i przyprawy przekładamy do czystego, małego słoiczka. Zakręcamy zakrętką i energicznie mieszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z miksem sałat i polewamy winegretem.
Sałatkę podajemy razem z upieczonym camembertem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/camembert-zapiekany-ciescie-francuskim-gruszka-orzechami-wloskimi-podany-salatka