Składniki2 porcje2 łyżeczki oliwy extra vergine1/2 małej cebuli1/2 ząbka czosnkukawałek papryczki chili (bez pestek) lub ostra papryka w proszku150 g cukinii (ok. 1/3 średniej)1/2 papryki (zielonej, żółtej lub czerwonej)500 g pomidorówmalinowych (ok. 3 średnie)sól i świeżo mielony pieprz2 jajkaPrzyprawy:1/4 łyżeczki mielonej kurkumy1/4 łyżeczki garam masala (polecam, ale jeśli nie mamy można dodać szczyptę mielonego kminu rzymskiego)Do podania:listki świeżej kolendry / rukwii wodnej / bazyliiPrzygotowaniePrzygotować warzywa: cebulę posiekać, czosnek i chili drobno posiekać, cukinię i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.Na patelni (o śr. ok. 25 cm) rozgrzać 1 łyżeczkę oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chili i chwilę podsmażyć. Włożyć cukinię i paprykę, dodać drugą łyżeczkę oliwy i smażyć mieszając przez ok. 2 - 3 minuty. W międzyczasie posolić aby warzywa zmiękły oraz dodać przyprawy aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania.Dodać pomidory, posolić i doprawić pieprzem. Wymieszać i smażyć ok. 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu.Do potrawy wbić jajka (uważając aby nie naruszyć żółtka), przykryć i gotować pod przykryciem ok. 3 minuty aż białko się zetnie a żółtko pozostanie ciągle płynne. Podawać posypując listkami kolendry / rukwii wodnej / bazylii.