Składniki2 porcjePulpeciki2/3 szklanki ugotowanej soczewicy*2/3 szklanki kaszy jaglanej*oliwa extra vergine1/2 cebulisól i pieprzSos2 łyżeczki oliwy extra vergine1/2 cebuli1/2 ząbka czosnkukawałek papryczki chili (bez pestek) lub ostra papryka w proszku150 g cukinii (ok. 1/3 średniej)500 g pomidorówmalinowych (ok. 3 średnie)1/4 łyżeczki mielonej kurkumy1/4 łyżeczki garam masali lub kuminusól i świeżo mielony pieprzPrzygotowaniePrzygotować warzywa: cebulę drobno posiekać, czosnek i chili drobno posiekać, cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.Pulpeciki: Cebulę zeszklić na oliwie. Połączyć z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe pulpeciki i obtoczyć je w oliwie. Smażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni aż będą zrumienione. Uwaga: pulpeciki trzeba obracać bardzo delikatnie i z wyczuciem aby się nie rozpadły.Sos: Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, chili i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię i smażyć mieszając przez ok. 2 - 3 minuty. W międzyczasie posolić aby cukinia zmiękła oraz dodać przyprawy aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania. Dodać pomidory, posolić i doprawić pieprzem. Wymieszać i smażyć ok. 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu. Podawać z pulpecikami posypując listkami kolendry.Wskazówki* Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy do idealnej miękkości (soczewica może się rozgotować) i wchłonięcia się wody, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Później dokładnie studzimy i odparowywujemy. Zarówno soczewica jak i kasza jaglana mają być po ostudzeniu gęste i zbite.Na 1 porcję kaszy lub soczewicy dajemy 2 porcje wody i po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut (kasza jaglana i czerwona soczewica) i 20 minut (zielona soczewica).