Wykonanie
Ostatnio robię sporo zup warzywnych z jarzyn dostępnych o tej
porze roku. Niemal wszystkie miksuję, bo nikt mi nie marudzi, że w zupie pływa jakieś nielubiane warzywo, wszyscy wcinają chętnie i ze smakiem. Staram się je urozmaicać pod względem smaku i aromatu, żeby nie były nudne. Ostatnio do kremu warzywnego na bazie
pora i
marchewek dodałam kilka
suszonych pomidorów , doprawiłam
papryką i suszoną
bazylią. Wyszła bardzo smaczna sezonowa zupa.duży
por bez zielonych liści3
marchewkipietruszkakawałek
białej kapusty5-6
ziemniakówgarść
suszonych pomidorów3 łyżki
oliwysól,
pieprz i
ziele angielskie w ziarnach
liść laurowy, suszona
bazylia ( łyżeczka)
papryka słodka i wędzonaW garnku , najlepiej z grubym dnem podsmażamy na
oliwie pora pokrojonego w talarki. Po chwili dorzucamy
suszone pomidory i posypujemy
paprykami , smażymy dalej . Gdy wszystko się zeszkli, zalewamy
wodą ( ok. 6 szklanek) i dodajemy pokrojone resztę warzyw oprócz
ziemniaków i
przyprawy ( bez
bazylii) . Gotujemy wszystko około pół godziny, dorzucamy obrane i pokrojone
ziemniaki, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy
bazylię. Wyjmujemy
liść laurowy , kulki ziela i
pieprzu i miksujemy zupę.Możemy ją podać z
groszkiem ptysiowym, drobnymi grzankami z
chleba ale sama też jest dobra. Moim dzieciom ( zupa była dla nich jak wyjechałam z domu) bardzo smakowała.
Suszone pomidory dodały jej ciekawego smaku i aromatu.Smacznego !