ßßß
Składniki:500g filetów z dorsza2 marchewkipietruszkaseler2 cebulemały porziele angielskielistek laurowypieprzsłodka paprykabazyliaoreganosólpieprzprzecier pomidorowy (domowej roboty około 2 szklanki)
Filety myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem.
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy.
Cebulę i pora siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
Następnie dodajemy do gotowanych warzyw. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy z jednej i drugiej strony.
Rybę układamy na brytfance i przykrywamy sosem.Potrawa ta również smakuje na zimno.PolecamSmacznego.