Wykonanie
To właśnie podobną do tej potrawę podałam niedawno za przykład w dyskusji na kulinarnej grupie na temat autorstwa przepisów. Byłam dumna, że wynalazłam coś nowego, jako modyfikację pasztetu z
jajkami i nazwałam duże klopsy nadziane
jajkami na twardo właśnie
jajka w gniazdkach. W komentarzach( jeszcze na bloog.pl ) dowiedziałam się, że to i narodowa potrawa szkocka i popisowe danie Jamiego OliwieraI duma prysła a przyszła refleksja – zdarza się często, że klika osób wpadnie jednocześnie na taki sam pomysł .Dziś pokazuję nieco inną wersję – z
suszonymi pomidorami i
przecierem pomidorowym , podkręcone nieco
chili i wędzoną
papryką – wyszły oryginalne i pyszne¾ kg
mielonego mięsaczerstwa
bułkamała
cebulakilka
suszonych pomidorówolej4
jajka na twardo1
jajko surowe
sól,
pieprz,
bazylia suszonatroszkę
chili , szczypta wędzonej
papryki2 ząbki
czosnkuprzecier pomidorowy( kilka łyżek, może być zalewa od
pomidorów z puszki
bułka tarta,
sos sojowySuszone pomidory z zalewy lub suche zalewamy wrzątkiem- pół szklanki i przykrywamy. Wyjmujemy po 20 minutach a w wywarze z dodatkiem
przecieru pomidorowego moczymy czerstwą
bułkę .
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na
oleju razem z rozdrobnionymi
suszonymi pomidorami.Do miski wkładamy
mielone mięso i
pomidory przesmażone z
cebulką .Dodajemy odciśniętą i rozdrobnioną
bułkę, wbijamy
jajko, solimy, dodajemy
przyprawy do smaku , przepuszczony przez praskę
czosnek i dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Formujemy cztery kule , w które wkładamy ugotowane i obrane
jajka. Otaczamy je w
tartej bułce i skrapiamy
sosem sojowym. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku w 180 C,ok 45 minut, aż zbrązowieją i wbity w nie widelec wchodzi bez
oporu.Takie
jajka otulone aromatycznym mielonym
mięsem smakują doskonale i efektownie wyglądają – można nimi zaskoczyć też gości.Smacznego !