Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was trzy wersje kotletów mielonych. Przyznam, że jest mi strasznie głupio bo nie potrafię podać dokładnego źródła moich inspiracji. Kotletów na patyku jest mnóstwo na wielu blogach, więc podawanie każdego to jak podawanie źródła do
schabowych, tak jakby ktoś konkretny je wymyślił. Kotlety z
ogórkiem też gdzieś widziałam, nie potrafię jednak przytoczyć adresu, za co bardzo przepraszam:(
Polecam filmik jak zrobić najzwyklejsze kotlety mielone:Wracając do moich
trzech wersji:Jedna z nich jest dietetyczna, zrobiona na grillu na patyku, z
suszonymi pomidorami,
bazylią i
chilli.Drugi rodzaj to mielone z
ogórkiem kiszonym z patelni.Trzeci typ jest najprostszy - doprawione świeżym
rozmarynem, który diametralnie zmienia ich smak.Zapytałam M. które najlepsze, powiedział, że nie wie. Wszystkie są pyszne. Po chwili M. powiedział "a
mogę dokładkę tych kotletów? Tylko tak po jednym z każdego rodzaju?". To dowód na to, że mówił prawdę - nie potrafił wybrać najlepszego, bo wszystkie są najlepsze:)Więc zaczynamy! Potrzebujemy:0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)pół średniej
cebulipół
ogórka kiszonego1 suszony
pomidor1/4
bułkibułkę tartąsól,
pieprzchilliświeża
bazylia, świeży
rozmarynpatyki do szaszłyków1
jajkoCebulkę drobno kroimy i przysmażamy na patelni. Dodajemy do
mięsa mielonego, wbijamy
jajko i dokładamy namoczoną
bułkę. Solimy i
pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Mięso mielone dzielimy na trzy części i przekładamy do miseczek. Do jednej dokładamy pokrojonego w kostkę
ogórka kiszonego, do drugiej pokrojonego
pomidora suszonego,
bazylię i szczyptę
chilli, a do trzeciej 4 listki świeżego
rozmarynu, posiekane.
Wersję z
pomidorem suszonym nakładamy na patyki ściskając palcami żeby się przykleiło i obtaczamy w
bułce tartej. Grillujemy do zarumienienia z każdej strony.
Z dwóch pozostałych wersji formujemy kulki, spłaszczamy lekko, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na patelni.U mnie podane z
sosem słodko-kwaśnym i
ryżem - idealny zestaw. Polecam ten przepis każdemu, komu się znudziły zwykłe mielone;)