ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was trzy wersje kotletów mielonych. Przyznam, że jest mi strasznie głupio bo nie potrafię podać dokładnego źródła moich inspiracji. Kotletów na patyku jest mnóstwo na wielu blogach, więc podawanie każdego to jak podawanie źródła do schabowych, tak jakby ktoś konkretny je wymyślił. Kotlety z ogórkiem też gdzieś widziałam, nie potrafię jednak przytoczyć adresu, za co bardzo przepraszam:(
Polecam filmik jak zrobić najzwyklejsze kotlety mielone:
Wracając do moich trzech wersji:
Jedna z nich jest dietetyczna, zrobiona na grillu na patyku, z suszonymi pomidorami, bazylią i chilli.
Drugi rodzaj to mielone z ogórkiem kiszonym z patelni.
Trzeci typ jest najprostszy - doprawione świeżym rozmarynem, który diametralnie zmienia ich smak.
Zapytałam M. które najlepsze, powiedział, że nie wie. Wszystkie są pyszne. Po chwili M. powiedział "a mogę dokładkę tych kotletów? Tylko tak po jednym z każdego rodzaju?". To dowód na to, że mówił prawdę - nie potrafił wybrać najlepszego, bo wszystkie są najlepsze:)
Więc zaczynamy! Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
pół średniej cebuli
pół ogórka kiszonego
1 suszony pomidor
1/4 bułki
bułkę tartą
sól, pieprz
chilli
świeża bazylia, świeży rozmaryn
patyki do szaszłyków
1 jajko
Cebulkę drobno kroimy i przysmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko i dokładamy namoczoną bułkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Mięso mielone dzielimy na trzy części i przekładamy do miseczek. Do jednej dokładamy pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, do drugiej pokrojonego pomidora suszonego, bazylię i szczyptę chilli, a do trzeciej 4 listki świeżego rozmarynu, posiekane.
Wersję z pomidorem suszonym nakładamy na patyki ściskając palcami żeby się przykleiło i obtaczamy w bułce tartej. Grillujemy do zarumienienia z każdej strony.
Z dwóch pozostałych wersji formujemy kulki, spłaszczamy lekko, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.
U mnie podane z sosem słodko-kwaśnym i ryżem - idealny zestaw. Polecam ten przepis każdemu, komu się znudziły zwykłe mielone;)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/08/odmienione-mielone-w-trzech-smakach-w.html