ßßß
Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe MisiePaweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem Ani nadał im imiona.Miś został nazwany Stanisławem na cześć Stanisława Barei, reżysera kultowej komedii.Wielbłąd zaś otrzymał imię Mel - jako zdrobnienie od "Camel" .Dopóki Paweł nie otrzyma wszystkich stosownych papierów niezbędnych do mojego wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, Mel i Stasio będą zwiedzać Polskę.Dziś udały się w swoją pierwszą podróż do "Paprykowego Świata" gdyż na obiad zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :)Składniki4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)1 mała papryczka chili drobno posiekana500 g mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka)1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę1 całe jajo2-3 łyżki stołowe bułki tartejolej do podsmażenia cebuli1 litr przecieru pomidorowegosól, pieprz, cukier i sos sojowy do smakuewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizioPrzygotowanie Odciać ogonki papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego. Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając go w środku papryk małą łyżeczką. Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo w rondlu. Dodać przecier pomidorowy (jeśli jest zbyt gęsty podlać odrobiną wody lub bulionu mięsnego), tak aby zakrywał całkowicie papryki. Gotować na niewielkim ogniu około godziny. Wam życzymy smacznego,Ani serdecznie dziękujemy za wspaniały prezenta Was zachęcamy do odwidzenia Jej bloga i zamówienia sobie Małego Mulinowego PrzyjacielaBlog Mulinowe Misie znajdziecie tutaj