ßßß
Zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydząSkładniki: na 5 porcji350 g makaronu200 g gorgonzola250 g kremowego żółtego sera, startego na gr2 ząbki czosnku½ łyżeczki płatków chili300 g szynki250 g kukurydzy, u mnie mrożona3 łyżki posiekanej pietruszkigarść świeżej bazylii, tylko liście600 ml mleka1 łyżka mąki1 łyżka masłasól i pieprz do smakuWykonanie:Masło roztop w pojemnym rondlu. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Teraz dodaj powoli mleko mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Zagotuj.Rozdrobnij gorgonzolę, a żółty ser zetrzyj na tarce. Dodaj oba sery do sosu i mieszaj delikatnie podgrzewając. Następnie dodaj czosnek, płatki chili, pietruszkę i porwane liście bazylii.Pokrój 200 g szynkę w kostkę, a resztę w cienkie piórka. Większą porcję szynki wraz z kukurydzą wymieszaj z sosem. teraz dodaj ugotowany makaron, mieszając zagotuj. W ten sposób przygotowany makaron można włożyć do lodówki i zapiec na drugi dzień.Przełóż makaron do formy. Posyp resztą szynki i serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 10 minut.Gotową zapiekankę posyp posiekaną pietruszką.
Polecane przepisyMini lasagne z kurkamiPora na makaronZapiekanka z makaronem i seremZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarPrzepis miesiąca szybkie dania z makaronu