Wykonanie
Przepisy na szybkie obiady są bardzo przeze mnie poszukiwane. Dzisiaj kolejny szybki obiad dla zapracowanych, zapiekanka makaronowa z
szynką i
kukurydzą . Kremowa zapiekanka, którą można skomponować praktycznie z tego co akurat mamy w lodówce. Mój przegląd lodówki był dosyć obfity. Znalazła się skinka, gorgonzola, kremowy
żółty ser i resztki
kukurydzy. W sam raz na zapiekankę
makaronową! Zapiekanka makaronowa z
szynką i
kukurydzą można przyrządzić wcześniej, a na drugi dzień tylko zapiec.

Zapiekanka makaronowa z
szynką i
kukurydząSkładniki: na 5 porcji350 g
makaronu200 g gorgonzola250 g kremowego
żółtego sera, startego na gr2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
płatków chili300 g
szynki250 g
kukurydzy, u mnie mrożona3 łyżki posiekanej
pietruszkigarść świeżej
bazylii, tylko liście600 ml
mleka1 łyżka
mąki1 łyżka
masłasól i
pieprz do smakuWykonanie:
Masło roztop w pojemnym rondlu. Dodaj
mąkę i zrób zasmażkę. Teraz dodaj powoli
mleko mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Zagotuj.Rozdrobnij gorgonzolę, a
żółty ser zetrzyj na tarce. Dodaj oba
sery do sosu i mieszaj delikatnie podgrzewając. Następnie dodaj
czosnek,
płatki chili,
pietruszkę i porwane liście
bazylii.Pokrój 200 g
szynkę w kostkę, a resztę w cienkie piórka. Większą porcję
szynki wraz z
kukurydzą wymieszaj z sosem. teraz dodaj ugotowany
makaron, mieszając zagotuj. W ten sposób przygotowany
makaron można włożyć do lodówki i zapiec na drugi dzień.Przełóż
makaron do formy. Posyp resztą
szynki i
serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 10 minut.Gotową zapiekankę posyp posiekaną
pietruszką.

Polecane przepisyMini lasagne z
kurkamiPora na
makaronZapiekanka z
makaronem i
seremZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarPrzepis miesiąca szybkie dania z
makaronu