ßßß Cookit - przepis na Kalafior pod czosnkowym beszamelem

Kalafior pod czosnkowym beszamelem

nazwa

Wykonanie

na 3 osoby
1 duży kalafior 20-30 dkg wiejskiej kiełbasy łyżka masła łyżka mąki ząbek czosnku sól pieprz mleko żółty ser
Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojoną w plasterki kiełbasą .. Przygotować beszamel ; masło rozpuścić na patelni dodać zmiażdżony czosnek i mąkę.. wymieszać, zagotować ale nie przyrumieniać. Powoli ciągle mieszając dodawać mleko, tyle by sos uzyskał konsystencję gęstej śmietany.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na kalafior z kiełbasą .. po wierzchu posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku ok 20 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/07/kalafior-pod-czosnkowym-beszamelem.html