ßßß
Niby zwykła zapiekanka, ale z nutą curry nabiera egzotycznego wymiaru.Chrupiąca rzodkiewka i pestki dyni nadają przyjemnych akcentów.Może to być dodatek np. do mięsa albo samodzielne danie.Przepis własnyForma 20x20 cm4 duże ziemniakimały kalafiorok. 300 ml mleka + do rozprowadzenia mąkiłyżeczka masła1 czubata łyżka mąkiduży ząbek czosnku1 łyżeczka curry1/4 łyżeczki garam masalasól, pieprz4 rzodkiewkigarść pestek dynitarty ser żółty na wierzchZiemniaki obieramy, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości i dodajemy do gotującego mleka z dodatkiem soli, przypraw i czosnku.Ilość mleka taka aby zakryła lekko ziemniaki.Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były chrupkie ale i nie miękkie.Wyjmujemy cedzakiem ziemniaki z mleka do posmarowanej masłem formy.Mleko potrzebne będzie na sos.W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie kalafiora podzielonego na różyczkiWrzucamy do wrzątku i gotujemy chwilkę max. 3-5 minut.Czy wiecie że kalafior gotowany w mleku nie wydziela tego charakterystycznego zapachu? Dodajcie 2-3 łyżki mleka do wody - jest różnica.Odcedzamy kalafior, przekładamy na ziemniaki.Pozostałe gorące mleko zagęszczamy mąką (rozprowadzamy ją w odrobinie mleka, lub więcej tak aby płynu w rondlu było w sumie 300-350 ml) mieszamy trzepaczką i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodajemy drobno starty ser i wylewamy na warzywa w formie.Posypujemy pokrojoną rzodkiewką, pestkami dyni i serem i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do lekkiego zrumienienia.