Wykonanie
Niby zwykła zapiekanka, ale z nutą
curry nabiera egzotycznego wymiaru.Chrupiąca
rzodkiewka i
pestki dyni nadają przyjemnych akcentów.Może to być dodatek np. do
mięsa albo samodzielne danie.Przepis własnyForma 20x20 cm4 duże
ziemniakimały
kalafiorok. 300 ml
mleka + do rozprowadzenia
mąkiłyżeczka
masła1 czubata łyżka
mąkiduży ząbek
czosnku1 łyżeczka
curry1/4 łyżeczki
garam masalasól,
pieprz4
rzodkiewkigarść pestek dynitarty
ser żółty na wierzch
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości i dodajemy do gotującego
mleka z dodatkiem
soli, przypraw i
czosnku.Ilość
mleka taka aby zakryła lekko
ziemniaki.Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były chrupkie ale i nie miękkie.Wyjmujemy cedzakiem
ziemniaki z
mleka do posmarowanej
masłem formy.
Mleko potrzebne będzie na sos.W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie
kalafiora podzielonego na różyczkiWrzucamy do wrzątku i gotujemy chwilkę max. 3-5 minut.Czy wiecie że
kalafior gotowany w
mleku nie wydziela tego charakterystycznego zapachu? Dodajcie 2-3 łyżki
mleka do
wody - jest różnica.Odcedzamy
kalafior, przekładamy na
ziemniaki.Pozostałe gorące
mleko zagęszczamy
mąką (rozprowadzamy ją w odrobinie
mleka, lub więcej tak aby płynu w rondlu było w
sumie 300-350 ml) mieszamy trzepaczką i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodajemy drobno
starty ser i wylewamy na warzywa w formie.Posypujemy pokrojoną
rzodkiewką,
pestkami dyni i
serem i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do lekkiego zrumienienia.