Wykonanie

Dziś obiad dla Żaka - czyli, prosto - dużo i syto..ach przypomniały mi się te piękne czasy, kiedy człowiek za pełnię szczęścia uważał bigosik przywieziony od mamy.Natomiast kiedy było więcej czasu - sami gotowaliśmy pyszne dania.. I tak podążając za wspomnieniami pojawił się na moim
stole makaron z
brokułem w sosie
serowym.Przygotowanie obiadu zajmuje tyle czasu co ugotowanie
makaronu, a zaspokoi naprawdę wielki głód :)

Proporcja na dwie osoby:- opakowanie
mrożonego brokuła*- 4 plasterki
szynki**- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
mąki- 3/4 szklanki
mleka- duża garść topliwego
żółtego sera- 1 ząbek
czosnku- 2 łyżki
soku z cytryny- 1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu-
sól do smaku- po ok. 100 gr ulubionego
makaronu na osobę

W garnku zagotowujemy
wodę z łyżką
soli. Wrzucamy
brokuł i gotujemy do miękkości***. Należy spróbować - kwiat ma być miękki - ale łodyżka ma stawiać lekki
opór zębom. Odcedzamy łyżką dziurawką.W wodzie po
brokule gotujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W tym czasie
szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy
wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko
mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy
mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek
czosnku,
ser,
sok z cytryny,
pieprz i
sól do smaku. Do sosu dodajmy
brokuły i
makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy.* w sezonie zastępujemy świeżym** lub boczku/ulubionej
wędliny - ewentualnie rezygnujemy z
wędliny - danie jest równie pyszne*** aby
brokuł po ugotowaniu zachował swoją soczystą barwę i nie zrobił się szaro-żółty nie należy go przykrywać podczas gotowania