Wykonanie
SKŁADNIKI:1
kalafiormasło6 płaskich łyżek
mąki20 dag
sera łagodnego nadającego się do zapiekania
mlekokawałek
szynkigałka muszkatołowa,
pieprz,
sólpietruszka (do posypania)
Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z
mąki i
masła, dodać
mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać
mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej
śmietany. Pod koniec dodać
pieprz, gałkę, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Pokrojoną szyneczkę przysmażyć na
oleju.
Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki
szynki i utrzeć warstwę
ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni.Podawać z posiekana
pietruszkąSmacznego !!!