ßßß
Wczoraj mieliśmy gości na kolacji i między innymi podałam właśnie zapiekankę z bakłażana, którą wszyscy byli zachwyceni.Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami.Włoska zapiekanka z bakłażanaSkładniki:5 – 8 porcji3 oberżyny (bakłażany), średniej wielkości3jajka150 ml mąki100 ml utartego parmesanu + 2 łyżki do posypaniu przed podaniem125 g mozzarellaoliwa do smażeniasól do smakuSos pomidorowy400 g pokrojonych pomidorów z puszkipół małej cebuli1 ząbek czosnku7 dużych liści bazylii3 łyżki oliwysól i trochę cukru do smakuWykonanie:Pokrój bakłażany w plasterki w 0,5 cm grube plasterki posól i odstaw na druszlaku na 30 minut. Osusz papierowym ręczniczkiem.Jajka roztrzep. Zamocz każdy krążek oberżyny w jajku, a potem obtocz w mące. Ułóż oberżynę na wysmarowanej tłuszczem formie i piecz w piekarniku na 225ºC przez 10 minut. Odwróć po połowie czasu.Z podanych składników ugotuj sos i zmiel w blenderze.Ułóż w formie partiami upieczonego bakłażana, mozzarella, polej sosem i posyp parmezanem. Włóż zapiekankę do piekarnika na 225º i zapiecz przez 15 minut.
Polecane przepisyZapiekanka z kurczaka z mozzarellaCo zrobic z resztkami obiadu ?Vegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eyeZiemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybamiKanapki ułatwiają życie