Wykonanie
Melanzane alla parmigiana czyli włoska zapiekanka z
bakłażana . Prawda, że pięknie brzmi po włosku! A jak smakuje! Jestem zwolenniczką
bakłażana czyli innymi słowy
oberżyny pod każdą postacią. Polecam przepis na zapiekany
bakłażan,
bakłażan z
jogurtem czy pasta z
bakłażanem i wiele innych, które tu znajdziecie wertując po blogu.Dzisiejsza zapiekanka z
bakłażana jest świetnym dodatkiem do kotletów
schabowych, na które przepis ukaże się wkrótce. Prosta i bardzo smaczna przystawka na ciepło lub jako samodzielne danie podane z grzankami.

Wczoraj mieliśmy gości na kolacji i
między innymi podałam właśnie zapiekankę z
bakłażana, którą wszyscy byli zachwyceni.Dzisiaj dzielę się przepisem z
Wami.Włoska zapiekanka z
bakłażanaSkładniki:5 – 8 porcji3
oberżyny (
bakłażany), średniej wielkości3jajka150 ml
mąki100 ml utartego
parmesanu + 2 łyżki do posypaniu przed podaniem125 g
mozzarellaoliwa do smażenia
sól do smaku
Sos pomidorowy400 g pokrojonych
pomidorów z puszkipół małej
cebuli1 ząbek
czosnku7 dużych liści
bazylii3 łyżki
oliwysól i trochę
cukru do smakuWykonanie:Pokrój
bakłażany w plasterki w 0,5 cm grube plasterki
posól i odstaw na druszlaku na 30 minut. Osusz papierowym ręczniczkiem.
Jajka roztrzep. Zamocz każdy krążek
oberżyny w
jajku, a
potem obtocz w
mące. Ułóż
oberżynę na wysmarowanej tłuszczem formie i piecz w piekarniku na 225ºC przez 10 minut. Odwróć po połowie czasu.Z podanych składników ugotuj sos i zmiel w blenderze.Ułóż w formie partiami upieczonego
bakłażana,
mozzarella, polej sosem i posyp
parmezanem. Włóż zapiekankę do piekarnika na 225º i zapiecz przez 15 minut.

Polecane przepisyZapiekanka z
kurczaka z
mozzarellaCo zrobic z resztkami obiadu ?Vegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eyeZiemniaczana zapiekanka z leśnymi
grzybamiKanapki ułatwiają życie