Wykonanie
            Składniki2 porcje1 kulka 
mozzarelli1 
bakłażan1 mała 
cebulka1 puszka pokrojonych 
pomidorów w 
sosie pomidorowym1/2 ząbka 
czosnku8 czarnych 
oliwek1 - 2 fileciki 
anchoisgarść liści 
bazyliioliwa z oliweksól i 
pieprzPrzygotowanie
Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. 
Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać 
solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.W międzyczasie pokroić 
cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach 
oliwy na małym ogniu. Dodać 
pomidory, doprawić 
solą oraz 
pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając 
oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć 
bakłażany na zwykłej patelni na 1/2 cm warstwie 
oliwy.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie 
oliwy, na koniec dodać drobno posiekane 
oliwki oraz 
anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną 
bazylią. Farsz nałożyć na plasterki 
bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku 
mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.Do żaroodpornego naczynia wlać 
sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż 
ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z 
makaronem.