Wykonanie
Składniki2 porcje1 kulka
mozzarelli1
bakłażan1 mała
cebulka1 puszka pokrojonych
pomidorów w
sosie pomidorowym1/2 ząbka
czosnku8 czarnych
oliwek1 - 2 fileciki
anchoisgarść liści
bazyliioliwa z oliweksól i
pieprzPrzygotowanie
Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy.
Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać
solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.W międzyczasie pokroić
cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach
oliwy na małym ogniu. Dodać
pomidory, doprawić
solą oraz
pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając
oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć
bakłażany na zwykłej patelni na 1/2 cm warstwie
oliwy.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie
oliwy, na koniec dodać drobno posiekane
oliwki oraz
anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną
bazylią. Farsz nałożyć na plasterki
bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku
mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.Do żaroodpornego naczynia wlać
sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż
ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z
makaronem.