ßßß
 2 bakłażany5-6 łyżek gęstego sosu pomidorowego/passata/3 łyżki oliwy z oliwekoregano do smaku80 g mozzarelli /kuleczki/ok. 50 g czarnych oliwek bez pestekbazylia świeże listki do dekoracjisól i pieprz do smakuWykonanie:-Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.-Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć.-Do sosu pomidorowego dodać 2 łyżki oliwy, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/.-Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.-Wierzch naciąć w ukośną kratkę.
2 bakłażany5-6 łyżek gęstego sosu pomidorowego/passata/3 łyżki oliwy z oliwekoregano do smaku80 g mozzarelli /kuleczki/ok. 50 g czarnych oliwek bez pestekbazylia świeże listki do dekoracjisól i pieprz do smakuWykonanie:-Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.-Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć.-Do sosu pomidorowego dodać 2 łyżki oliwy, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/.-Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.-Wierzch naciąć w ukośną kratkę. -Posmarować sosem pomidorowym.-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut.-Na podpieczone bakłażany nałożyć kulki mozzarelli , oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut.-Ozdobić świeżymi listkami bazylii.Plastry bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ciabatty.
-Posmarować sosem pomidorowym.-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut.-Na podpieczone bakłażany nałożyć kulki mozzarelli , oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut.-Ozdobić świeżymi listkami bazylii.Plastry bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ciabatty.