Wykonanie
Tak, tak znowu
bakłażan. Nie przesadziłam, ze bardzo go lubię, a faszerowany
bakłażan i zapiekany to takie pyszne i lekkie danie, szybki obiad w 30 minut. Uwaga Jamie Oliver, ja też potrafię gotować szybko, dobrze i zdrowo…ha, ha.

Faszerowany
bakłażan był jednym z moich pierwszych przepisów. Dzisiejsza wersja tego wyśmienitego dania jest typowo jarska i niezmiernie szybka do wykonania. Warzywny farsz wzbogaciłam o
mozzarella, która podczas zapiekania tylko lekko się topi.
Mozzarella jest wtedy gorąca, ale wciąż lekko ciągnąca. Taką lubię najbardziej!Faszerowany
bakłażan zapiekany można podać do
ryżu,
makaronu, ale mi najlepiej smakuje sam lub z kawałkiem dobrej focaccia .Składniki:2 porcje1 duży
bakłażan1 mała
żółta papryka1 mała
czerwona papryka1 mała
cebula2 ząbki
czosnkugarść liści
bazylii1
mozzarella, około 150 g1 puszka pokrojonych
pomidorów w zalewie, około 400 ml
sól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwyWykonanie:Przekrój
bakłażana wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ nie uszkadzając skórki. Pozostaw jedynie miąższ o grubości około 1 cm,
posól i
skrop oliwą i włóż do piekarnika na 15 minut na 180 ºC.Wydrążony miąższ
bakłażana pokrój w kostkę,
posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż na
oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek, a następnie pokrojone w kostkę
papryki. Całość zalej pokrojonymi
pomidorami z puszki, dopraw
solą,
pieprzem i wrzuć liście
bazylii. ZagotujWyjmij
bakłażany z piekarnika i napełnij farszem i
mozzarella pokrojoną w kostkę.Włóż z powrotem do piekarnika na około 10 – 15 minut. Podawaj gotowe zapiekane
bakłażany na gorąco np. z
chlebem focaccia .

Polecane przepisyWłoska pasta al fornoGrillowany
bakłażan z
jogurtowym sosemTort kanapkowy na ciepłoVegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eyePrzepis na Gigantes Plaki – grecka zapiekanka