ßßß
Faszerowany bakłażan był jednym z moich pierwszych przepisów. Dzisiejsza wersja tego wyśmienitego dania jest typowo jarska i niezmiernie szybka do wykonania. Warzywny farsz wzbogaciłam o mozzarella, która podczas zapiekania tylko lekko się topi. Mozzarella jest wtedy gorąca, ale wciąż lekko ciągnąca. Taką lubię najbardziej!Faszerowany bakłażan zapiekany można podać do ryżu, makaronu, ale mi najlepiej smakuje sam lub z kawałkiem dobrej focaccia .Składniki:2 porcje1 duży bakłażan1 mała żółta papryka1 mała czerwona papryka1 mała cebula2 ząbki czosnkugarść liści bazylii1 mozzarella, około 150 g1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie, około 400 mlsól i pieprz do smaku2 łyżki oliwyWykonanie:Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ nie uszkadzając skórki. Pozostaw jedynie miąższ o grubości około 1 cm, posól i skrop oliwą i włóż do piekarnika na 15 minut na 180 ºC.Wydrążony miąższ bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę papryki. Całość zalej pokrojonymi pomidorami z puszki, dopraw solą, pieprzem i wrzuć liście bazylii. ZagotujWyjmij bakłażany z piekarnika i napełnij farszem i mozzarella pokrojoną w kostkę.Włóż z powrotem do piekarnika na około 10 – 15 minut. Podawaj gotowe zapiekane bakłażany na gorąco np. z chlebem focaccia .
Polecane przepisyWłoska pasta al fornoGrillowany bakłażan z jogurtowym sosemTort kanapkowy na ciepłoVegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eyePrzepis na Gigantes Plaki – grecka zapiekanka