Wykonanie
Cukinie,
bakłażany i
pomidory kuszą swoimi kolorami na każdym prawie bazarkowym straganie. Nie
mogę się im oprzeć i kupuję, kupuje, kupuję..... a
potem wymyślam co z tym zrobić.
2 ładne
bakłażany1
cukinia8
pomidorów podłużnych
mozzarella3 łyżki
grana padanopuszka
pomidorów2 ząbki
czosnku1 nieduża
cebulkagarść listków
bazyliisóloliwaBakłażany kroję w podłużne plastry,
cukinie w ukośne plasterki,
pomidory również w plastry.
Bakłażany solę i odstawiam na pół godziny, płucze i osuszam. W rondelku rozgrzewam
oliwę, wrzucam
czosnek, a po chwili
cebulkę i duszę do miękkości, zalewam
pomidorami, doprawiam, wrzucam
bazylię i pyrczy sobie aż sos się troszkę zredukuje.
Bakłażany grilluje na suchej patelni. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układam warstwami
bakłażany - sos - pokrojoną w kostkę
mozzarellę -
cukinię - sos -
bakłażany - sos -
pomidory -
mozzarellę -
grana padano. Całość zapiekam koło 40 minut lub do miękkości w 180 stopniach.