Wykonanie
Tak jak obiecywałam (i tym razem słowa muszę dotrzymać), ostro wzięłam się za gotowanie. No, może nie aż tak ostro, ale na pewno na większą skalę niż ostatnimi dniami. Z okazji otrzymania przesyłki od Celebro - z pysznymi
winami (chociaż pisząc o winach "pyszne" brzmię trochę jak osoba lubiąca sobie wypić, więc bardziej będzie pasowało "eleganckimi") postanowiłam upichcić coś pasującego do jednego z nich.
Przyznam, że
cukinia zapiekana z
mięsem mielonym,
pomidorami i
mozzarellą świetnie smakuje z
winem Celebro, czerwonym, argentyńskim, półwytrawnym.
Wino w smaku jest dobrze zrównoważone i idealnie pasuje do dań z grilla oraz
mięsa wołowego.
Powiem Wam, że nigdy nie byłam fanką
wina do posiłku, ale teraz już wiem dlaczego - nigdy nie umiałam go dobrze dobrać. Zaletą
wina Celebro są rysuneczki na etykiecie pomagające w doborze
wina do potrawy :-)Ale przejdźmy do samej
cukinii. Gdybym robiła ją drugi raz (a na pewno wkrótce
będę - jest pyszna! ), zostawiłabym cieńszą warstwę
cukinii i dodała więcej farszu. I to tyle zmian ;)
Potrzebujemy:2 średnie
cukinieokoło 500 g
mięsa mielonego wołowo - wieprzowego4 duże
pomidorykilka listków świeżej
bazyliisól i
pieprzcebulęczosnek (2 ząbki)
oliwę z oliwekmozzarellaCukinie przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy środki. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Następnie dodajemy
mięso mielone, zmiażdżone ząbki
czosnku i całość smażymy aż
mięso przestanie być surowe. Solimy,
pieprzymy do smaku i dodajemy posiekane listki
bazylii.
Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego
mięsa. Całość smażymy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając aż wyparuje cała
woda.
Cukinię skrapiamy
oliwą z oliwek, solimy i
pieprzymy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 5 minut.Na tak podpieczoną
cukinię nakładamy farsz (przynajmniej dwa
razy tyle co u mnie;) i przykrywamy plasterkami
mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (ja piekłam dłużej, do miękkości
cukinii). Gotowe, smacznego!:)