ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecywałam (i tym razem słowa muszę dotrzymać), ostro wzięłam się za gotowanie. No, może nie aż tak ostro, ale na pewno na większą skalę niż ostatnimi dniami. Z okazji otrzymania przesyłki od Celebro - z pysznymi winami (chociaż pisząc o winach "pyszne" brzmię trochę jak osoba lubiąca sobie wypić, więc bardziej będzie pasowało "eleganckimi") postanowiłam upichcić coś pasującego do jednego z nich.
Przyznam, że cukinia zapiekana z mięsem mielonym, pomidorami i mozzarellą świetnie smakuje z winem Celebro, czerwonym, argentyńskim, półwytrawnym. Wino w smaku jest dobrze zrównoważone i idealnie pasuje do dań z grilla oraz mięsa wołowego. Powiem Wam, że nigdy nie byłam fanką wina do posiłku, ale teraz już wiem dlaczego - nigdy nie umiałam go dobrze dobrać. Zaletą wina Celebro są rysuneczki na etykiecie pomagające w doborze wina do potrawy :-)
Ale przejdźmy do samej cukinii. Gdybym robiła ją drugi raz (a na pewno wkrótce będę - jest pyszna! ), zostawiłabym cieńszą warstwę cukinii i dodała więcej farszu. I to tyle zmian ;)
Potrzebujemy:
2 średnie cukinie
około 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
4 duże pomidory
kilka listków świeżej bazylii
sól i pieprz
cebulę
czosnek (2 ząbki)
oliwę z oliwek
mozzarella
Cukinie przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy środki. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone, zmiażdżone ząbki czosnku i całość smażymy aż mięso przestanie być surowe. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy posiekane listki bazylii. Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego mięsa. Całość smażymy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając aż wyparuje cała woda.
Cukinię skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 5 minut.
Na tak podpieczoną cukinię nakładamy farsz (przynajmniej dwa razy tyle co u mnie;) i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (ja piekłam dłużej, do miękkości cukinii). Gotowe, smacznego!:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/08/cukinia-zapiekana-z-miesem-mielonym.html