Wykonanie
Wczorajsze ciacho zjedzone, a dzisiaj kolejny słodki wypiek,
waniliowe cupcakes z
kiwi, czyli
waniliowe babeczki z kremem z
kiwi, naturalnie zielone i bardzo puszyste. Upiekłam babeczki w formie do muffinek , tym razem bez papierowych papilotek, a to dlatego, bo mi się skończyły. Ostatnio piekłam
dyniowe cupcakes, a jeszcze wcześniej
szafranowe cupcakes, więc powoli nabieram wprawy w dekorowaniu.
Waniliowe cupcakes z
kiwiSkładniki: na 12 cupcakes200 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukru1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktuszczypta
soli1 duże
jajko100 ml
mleka60 ml stopionego
masła60 ml
olejuKrem z
kiwi4
kiwi + 2 pokrojone na 12 plasterków250 ml
śmietanki kremówki, u mnie 38 %2 łyżki
cukrucukier puder do posypania
Mąkę wymieszaj z proszkiem,
sodą i
wanilią, jeśli używasz waniliowej pasty (ekstrat zmiksuj z
jajkiem). W drugim naczyniu zmiksuj
jajko z
cukrem, po czym dodaj stopione
masło,
olej, a na końcu
mleko. Delikatnie zmiksuj mokre składniki z suchymi. Formę do muffinek wysmaruj
masłem i napełnij masą. Piecz babeczki w nagranym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Cztery
kiwi pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dwoma łyżkami
cukru. Zmiksuj i ostudź. Ubij
śmietaną na sztywno i wymieszaj z
kiwi. Napełnij szprycę kremem z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj babeczki. W każdą babeczkę wciśnij plasterek
kiwi. Na końcu oprósz
cukrem pudrem.Polecane przepisyMuffiny
dyniowe ze
śliwkamiCiasto z
cukinią,
figami i
orzechamiBlondies karmelowe z
migdałamiSzarlotka ze
śmietanąCiasteczka brownie
grahamkowe