ßßß
Pewnie jak ja zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica między naleśnikami a crepes. Według mnie minimalna. Naleśniki na ogół podaje się zwijane i są trochę większe. Crepes smaży się na mniejszej patelni i na ogół podaje się składane z dowolnie wybranym nadzieniem na słodko lub na słono. Z naleśników, które są o wiele większe można przyrządzić krokiety , czyli panierowane naleśniki .
Składniki: na 12 crepesCiasto naleśnikowe3 jajka150 g mąki600 ml150 g szpinaku, rozmrożony, odciśnięty i drobno pokrojonysól do smakuolej do smażenia
Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale takie ma być.
Nadzienie z kurczakamięso z jednego kurczaka, smażony lub grillowany, około 400 g3 dymki3 ząbki czosnkubakłażan1 łyżka oleju300 ml cremé fraiche100 ml słodkiej śmietany1 doniczka bazyliisól i pieprz do smaku1 łyżeczka płatków chili
Pokrój bakłażana w kostkę, posyp solą i odstaw na 30 minut. Pokrój dymkę i czosnek i zeszklij na oleju. Dodaj odciśnięty z wody bałażan i smaż aż bakłażan lekko się zrumieni. Dodaj creme fraiche, przyprawy i bazylię. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Porozrywaj kurczaka na małe kawałki i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Ułóż nadzienie i złóż crepes w rożek.Polecane przepisyKrokiety ze szpinakiem i fetaCrêpes z cynamonowymi jabłkami i żurawinąKrokiety z farszem z kurczaka i suszonych grzybówKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniu