Wykonanie
Szpinak i
kurczak często występuje w moich przepisach. Nadziewane naleśniki z
kurczakiem i
szpinakiem prezentowałam tu niedawno. Dzisiaj dla urozmaicenia usmażyłam
szpinakowe crepes, które nafaszerowałam pyszną
sałatką z
kurczaka.

Pewnie jak ja zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica
między naleśnikami a crepes. Według mnie minimalna. Naleśniki na ogół podaje się zwijane i są trochę większe. Crepes smaży się na mniejszej patelni i na ogół podaje się składane z dowolnie wybranym nadzieniem na słodko lub na słono. Z naleśników, które są o wiele większe można przyrządzić krokiety , czyli panierowane naleśniki .

Składniki: na 12 crepesCiasto naleśnikowe3
jajka150 g
mąki600 ml150 g
szpinaku, rozmrożony, odciśnięty i drobno pokrojony
sól do smaku
olej do smażenia

Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale takie ma być.

Nadzienie z
kurczakamięso z jednego
kurczaka, smażony lub grillowany, około 400 g3
dymki3 ząbki
czosnkubakłażan1 łyżka
oleju300 ml cremé fraiche100 ml słodkiej
śmietany1 doniczka
bazyliisól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
płatków chili
Pokrój
bakłażana w kostkę, posyp
solą i odstaw na 30 minut. Pokrój
dymkę i
czosnek i zeszklij na
oleju. Dodaj odciśnięty z
wody bałażan i smaż aż
bakłażan lekko się zrumieni. Dodaj creme fraiche,
przyprawy i
bazylię. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Porozrywaj
kurczaka na małe kawałki i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Ułóż nadzienie i złóż crepes w rożek.Polecane przepisyKrokiety ze
szpinakiem i
fetaCrêpes z cynamonowymi
jabłkami i
żurawinąKrokiety z farszem z
kurczaka i
suszonych grzybówKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniu