Wykonanie

Składniki (na 8 naleśników):Naleśniki1 kubek
mąki1 kubek
mleka1 pęczek
bazyliiszczypta
soli3
jajka25 gram
masłaSzpinak500 g
świeżego szpinaku*2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy2-3 łyżki
śmietany 15%odrobina
soli, świeżo mielony
pieprz,
płatki chilli, odrobina suszonej
bazylii1 roladka
koziego sera (około 100g)*oczywiście można użyć
mrożonego szpinaku, ale polecam ten mrożony w liściach, a nie rozdrobnionyPrzygotowanie:Naleśniki : Do sporej miski wbijamy
jajka, dodajemy
mleko,
mąkę,
sól,
bazylię oraz roztopione i ostudzone
masło. Wszystko blendujemy (najlepiej ręcznym blenderem), albo miksujemy, aż
bazylia się rozdrobni i naleśniki będą miały zielony kolor. Następnie na lekko rozgrzanej patelni teflonowej wlewamy po chochelce ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony. Naleśniki są bardzo puszyste i delikatne, przez to że masa została zmiksowana, więc należy je ostrożnie przewracać.
Szpinak : Na patelnie wrzucamy
masło i
oliwę, kiedy
masło się roztopi dodajemy posiekany
czosnek. Po chwili dodajemy umyty
szpinak (można partiami, jeśli się nie
mieści na raz) i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy aż
szpinak puści
wodę i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy
śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy jeszcze aż sos będzie bardzo gęsty i cała
woda odparuje.Składanie: Na połowę naleśnika nakładamy około 2 łyżek
szpinaku, dodajemy kilka plasterków roladki koziej, zwijamy w trójkącik (na pół i jeszcze raz na pół) i zjadamy.Inspiracja tu .
