ßßß Cookit - przepis na Naleśniki bazyliowe ze szpinakiem i kozim serem

Naleśniki bazyliowe ze szpinakiem i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 8 naleśników):
Naleśniki
1 kubek mąki
1 kubek mleka
1 pęczek bazylii
szczypta soli
3 jajka
25 gram masła
Szpinak
500 g świeżego szpinaku*
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki śmietany 15%
odrobina soli, świeżo mielony pieprz, płatki chilli, odrobina suszonej bazylii
1 roladka koziego sera (około 100g)
*oczywiście można użyć mrożonego szpinaku, ale polecam ten mrożony w liściach, a nie rozdrobniony
Przygotowanie:
Naleśniki : Do sporej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, sól, bazylię oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko blendujemy (najlepiej ręcznym blenderem), albo miksujemy, aż bazylia się rozdrobni i naleśniki będą miały zielony kolor. Następnie na lekko rozgrzanej patelni teflonowej wlewamy po chochelce ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony. Naleśniki są bardzo puszyste i delikatne, przez to że masa została zmiksowana, więc należy je ostrożnie przewracać.
Szpinak : Na patelnie wrzucamy masło i oliwę, kiedy masło się roztopi dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy umyty szpinak (można partiami, jeśli się nie mieści na raz) i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy aż szpinak puści wodę i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy jeszcze aż sos będzie bardzo gęsty i cała woda odparuje.
Składanie: Na połowę naleśnika nakładamy około 2 łyżek szpinaku, dodajemy kilka plasterków roladki koziej, zwijamy w trójkącik (na pół i jeszcze raz na pół) i zjadamy.
Inspiracja tu .
Źródło:http://www.followthetaste.pl/nalesniki-bazyliowe-ze-szpinakiem-i-kozim-serem