ßßß Cookit - przepis na crepes suzette w w szpinakowej wersji

crepes suzette w w szpinakowej wersji

nazwa

Wykonanie

Crepes suzette są to naleśniki w słodkiej wersji. Moje naleśniki robi się bardzo podobnie tylko zamiast słodkiego kremu używam kremu szpinakowego, dlatego tak je nazwałam.
Potrzebne produkty:
ciasto naleśnikowe
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
100 ml wody
50 g masła
Zalewa do smażenia
100 ml wody
łyżka pesto bazyliowego
sól i pieprz
40 ml oliwy z oliwek
15 ml octu winnego
łyżeczkę czosnku
łyżeczkę papryki
Krem szpinakowy
400 gram szpinaku
sól i pieprz
2 łyżki mielonego czosnku
łyżka słodkiej papryki
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy następujące składniki: rozpuszczone masło, mleko, mąkę wodę, jajka, cukier i sól. Ciasto musi być jednolite i bez grudek.
szpinak smażymy na patelni razem z solą pieprzem i łyżką czosnku następnie dodajemy 2 łyżki śmietany
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy, w której będziemy osmażać naleśniki. Do pojemnika wlewamy ok 100 ml wody, łyżkę Pesto, sól, pieprz, 40 ml oliwy, 15 ml octu winnego, 2 łyżki czosnku i papryki. Wszystko mieszamy i odstawiamy
Zalewę po usmażeniu naleśników przelejemy do patelni i w niej smażymy naleśniki
Następnie ścieramy ser żółty który użyjemy do posypania usmażonych naleśników
Smażymy naleśniki na małym ogniu. Naleśniki nie mogą być grube. Nie dodajemy tłuszczu na
patelnie ponieważ w cieście jest sporo masła
Na naleśniki sypiemy starty ser żółty, następnie delikatnie smarujemy szpinakiem.
Naleśniki składamy w trójkąty
Na końcu naleśniki osmażamy w zalewie, która została przygotowana wcześniej. Można je osmażać na dużym ogniu żeby były dosyć chrupiące.
SMACZNEGO:)
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/05/crepes-suzette-w-w-szpinakowej-wersji.html