Wykonanie
Pyszne, delikatne, kruche małe pierożki z nadzieniemNadzienie bardzo zielone...bo
szpinak...bo
rukola..mmmZniknęły z talerza bardzo szybko =)


Ciasto:300g
mąkijajko200g
masłasólbazyliażółtkoNadzienie:3 duże garście
rukolipół
cebuli3 duże łyżki
szczypiorku200g
szpinakusólolejczosnek suszony
pieprz2 łyżeczki
śmietanyok 150g
sera feta
Ciasto:
mąkę,
jajko,
sól (ok 1 płaska łyżeczka) i lekko miękkie
jajko mieszamy razem na masę.Jeśli za bardzo nam się klei można dodać
mąki. wkładamy gotowe ciasto do lodówki do schłodzenia na 30 minut. W tym czasie robię farsz.
Szpinak rozmrażam.
Cebulę kroję w kosteczkę i zaczynam smażyć. Dodaję również
szpinak i
rukolę (
rukolę można lekko pokroić w drobniejsze liście). Wszystko razem mieszam i podsmażam.
Szczypiorek siekam i dodaję do reszty.
Ser feta kroję na drobne kawałki i dorzucam do reszty. Całość lekko doprawiam
solą,
pieprzem i
czosnkiem.Smażę do rozpuszczenia
sera po czym dodaję
śmietanę i mieszam. Farsz jest gotowy.Wyjmuję z lodówki ciasto. Odkrajam sobie kawałek - ok 1/3. Rozwałkowuję na folii aby ciasto mi się nie przykleiło do wałka ani do blatu. Ciasto najlepiej aby było dość cienko rozwałkowane. Wycinam szklanką koła - wielkość zależy od tego jak wielkie mają być Wasze pierożki. Na jedno koło nakładam farsz a drugim nakrywam. Przyciskam solidnie palcami boki i dociskam widelcem.Wierzch smaruję roztrzepanym
żółtkiem z odrobina
mleka oraz posypuję suszoną
bazylią.Piekę na blaszce na papierze do pieczenia ok 15-20 minut w temp 180C aż sie ładnie zarumienią.