ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki z nadzieniem

Kruche pierożki z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne, kruche małe pierożki z nadzieniem
Nadzienie bardzo zielone...bo szpinak...bo rukola..mmm
Zniknęły z talerza bardzo szybko =)
Ciasto:
300g mąki
jajko
200g masła
sól
bazylia
żółtko
Nadzienie:
3 duże garście rukoli
pół cebuli
3 duże łyżki szczypiorku
200g szpinaku
sól
olej
czosnek suszony
pieprz
2 łyżeczki śmietany
ok 150g sera feta
Ciasto: mąkę, jajko, sól (ok 1 płaska łyżeczka) i lekko miękkie jajko mieszamy razem na masę.
Jeśli za bardzo nam się klei można dodać mąki. wkładamy gotowe ciasto do lodówki do schłodzenia na 30 minut. W tym czasie robię farsz. Szpinak rozmrażam. Cebulę kroję w kosteczkę i zaczynam smażyć. Dodaję również szpinak i rukolę (rukolę można lekko pokroić w drobniejsze liście). Wszystko razem mieszam i podsmażam. Szczypiorek siekam i dodaję do reszty. Ser feta kroję na drobne kawałki i dorzucam do reszty. Całość lekko doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem.
Smażę do rozpuszczenia sera po czym dodaję śmietanę i mieszam. Farsz jest gotowy.
Wyjmuję z lodówki ciasto. Odkrajam sobie kawałek - ok 1/3. Rozwałkowuję na folii aby ciasto mi się nie przykleiło do wałka ani do blatu. Ciasto najlepiej aby było dość cienko rozwałkowane. Wycinam szklanką koła - wielkość zależy od tego jak wielkie mają być Wasze pierożki. Na jedno koło nakładam farsz a drugim nakrywam. Przyciskam solidnie palcami boki i dociskam widelcem.
Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka oraz posypuję suszoną bazylią.
Piekę na blaszce na papierze do pieczenia ok 15-20 minut w temp 180C aż sie ładnie zarumienią.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/09/kruche-pierozki-z-nadzieniem.html