ßßß
Kilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną bryndzę. Uwielbiam bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5% owczego sera. Ta kupiona w górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także bardzo syte.Składniki: na ciasto:300 g mąki2 jajka1 żółtko50 ml wrzątku3 łyżki oleju1/2 łyżeczki soli na nadzienie:250 g szpinaku200 g bryndzy2 ząbki czosnku1 łyża masłasólpieprzdodatkowo:białko jaja200 g boczku1 cebulaszczypiorekSkładniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut.Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem i posypane bryndzą i posiekanym szczypiorkiem.