ßßß Cookit - przepis na pierogi ze szpinakiem i bryndzą

pierogi ze szpinakiem i bryndzą

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną bryndzę. Uwielbiam bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5% owczego sera. Ta kupiona w górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także bardzo syte.
Składniki: na ciasto:
300 g mąki
2 jajka
1 żółtko
50 ml wrzątku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli na nadzienie:
250 g szpinaku
200 g bryndzy
2 ząbki czosnku
1 łyża masła
sól
pieprz
dodatkowo:
białko jaja
200 g boczku
1 cebula
szczypiorek
Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem i posypane bryndzą i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/pierogi-ze-szpinakiem-i-bryndza.html