Wykonanie

Kilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną
bryndzę. Uwielbiam
bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5%
owczego sera. Ta kupiona w górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze
szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone
boczkiem i
cebulką były nie tylko pyszne ale także bardzo syte.Składniki: na ciasto:300 g
mąki2
jajka1
żółtko50 ml wrzątku3 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli na nadzienie:250 g
szpinaku200 g
bryndzy2 ząbki
czosnku1 łyża
masłasólpieprzdodatkowo:
białko jaja200 g
boczku1
cebulaszczypiorekSkładniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu.
Szpinak usmażyć na
maśle, dodać starty
czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną
bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować
białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z
cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone
boczkiem i posypane
bryndzą i posiekanym
szczypiorkiem.