Wykonanie
Zmobilizowałam się i postanowiłam na bieżąco prowadzić zapiski:) Więc dziś jeszcze jeden przepis z
serii pracochłonnych. Pierogi pojawiają się bardzo rzadko, choc to jedna z ulubionych potraw zwłaszcza dziecięcych. Po wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka
bryndza i ogromny pęk
szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.
Składniki:20 dkg
bryndzy1/2 pęku
szpinaku3 łyżki
białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak
bryndzy)2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkucebulasól i
pieprz do smaku1/2 kg
mąkiżółtkociepła
wodaPrzygotowanie:
Szpinak czyszczę i odrywam łodyżki. Umyty
szpinak wrzucam do rądla i podduszam na
maśle z przeciśniętym
czosnkiem. Podduszony
szpinak studzę a następnie siekam i przekładam do miski. Dodaję
bryndzę i tym razem ze względu na ostry smak
bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam
solą i
pieprzem i wkładam do lodówki.W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje
mąkę, dodaję
żółtko i ciepłą
wodę (około 1 kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto.Rozwałkowuje ciasto bardzo cienko i wykrawam kółka szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu i sklejam.Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie dwie minuty po wypłynięciu.Podaję z podsmażoną
cebulką.Smacznego:)