ßßß Cookit - przepis na Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem

Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem to bardzo pyszne i efektowne danie. które można podać z ziemniakami czy pyszną sałatką z kaszy gryczanej . Moje dzieci uwielbiają tradycyjne kotlety schabowe ale dzisiejsze schabowe bardzo im smakowały.
Lubię przyrządzać schabowe, bo to dla mnie przede wszystkim szybki obiad . Poza tym schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, więc nie ma szansy, że kiedyś mogą się znudzić. Na pewno nie w moim domu.
Schab zapiekany pod beszamelem przyrządziłam po raz pierwszy. Jako dodatek do sosu wybrałam szpinak no i oczywiście żółty ser i parmezan. A oto przepis!
Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem
Składniki: na 5 porcji
5 dużych kotletów schabowych, u mnie 8 mniejszych
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g świeżego szpinaku
250 ml mleka
1 łyżka masła, czubata
20 g mąki
80 g dojrzałego żółtego sera, u mnie cheddar
2 łyżki utartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania beszamelu. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż przez 2 minuty, aż zasmażka będzie lekko rumiana. Pora na gorące mleko. Dodaj je powoli do zasmażki cały czas mieszając. Sos będzie dosyć gęsty. Dodaj teraz starty żółty ser i mieszaj dopóki ser się nie rozpuści.
Posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie. Dodaj do sosu. Opłucz szpinak i również dodaj do sosu. Dopraw beszamel solą i pieprzem.
Kotlety schabowe oczyść z błon, osusz, posól i popieprz. Podsmaż kotlety na oliwie po obu stronach. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj kotlety beszamelem i zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC (termoobieg).
Polecane przepisy
Przepis na kotlety schabowe z jabłkami
Dzisiaj budzetowka
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
Kotlety schabowe z parmezanem
Szybki obiad zapiekanka z kiełbasą
Źródło:http://codojedzenia.pl/schab-zapiekany-pod-beszamelem-ze-szpinakiem