ßßß
Schab zapiekany pod beszamelem przyrządziłam po raz pierwszy. Jako dodatek do sosu wybrałam szpinak no i oczywiście żółty ser i parmezan. A oto przepis!Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiemSkładniki: na 5 porcji5 dużych kotletów schabowych, u mnie 8 mniejszych2 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku100 g świeżego szpinaku250 ml mleka1 łyżka masła, czubata20 g mąki80 g dojrzałego żółtego sera, u mnie cheddar2 łyżki utartego parmezanusól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania beszamelu. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż przez 2 minuty, aż zasmażka będzie lekko rumiana. Pora na gorące mleko. Dodaj je powoli do zasmażki cały czas mieszając. Sos będzie dosyć gęsty. Dodaj teraz starty żółty ser i mieszaj dopóki ser się nie rozpuści.Posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie. Dodaj do sosu. Opłucz szpinak i również dodaj do sosu. Dopraw beszamel solą i pieprzem.Kotlety schabowe oczyść z błon, osusz, posól i popieprz. Podsmaż kotlety na oliwie po obu stronach. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj kotlety beszamelem i zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC (termoobieg).
Polecane przepisyPrzepis na kotlety schabowe z jabłkamiDzisiaj budzetowkaKotlety schabowe w sosie pieczarkowymKotlety schabowe z parmezanemSzybki obiad zapiekanka z kiełbasą