Wykonanie
Lasagne ze
szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest czasochłonna, więc jeśli ją robię, to od razu z podwójnej porcji. Najczęściej dodaję do niej
boczek lub
pierś z kurczaka, ale można zrezygnować z
mięsnej wkładki i zrobić lasagne tylko ze
szpinakiem. W każdej wersji smakować będzie wyśmienicie :)
Składniki:24 płaty
makaronu lasagne200 pikantnego
żółtego sera (np.
cheddar)50 g
parmezanu (lub pecorino)Beszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki400 ml
mleka 3,2%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku)Dodatkowo:900 g
szpinaku (może być mrożony)200 g
wędzonego boczku1
cebula3 ząbki
czosnkusól (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku)
Na patelni zarumienić pokrojony w kostkę
boczek, dodać drobno posiekaną
cebulę, rozmrożony
szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Smażyć do odparowania
wody.Beszamel: W rondelki rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać
mleko cały czas energicznie mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i doprawić
solą,
białym pieprzem i
gałką muszkatołową.
Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wymieszać.Płaty lasagne wrzucać stopniowo do gotującej się
wody na kilka sekund. Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami układać:
szpinak,
ser, płat lasagne, beszamel...aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem i posypane
serem. Lasagne zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu. Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby zapiekanka się "związała". Smacznego!Rady:
Makaronu nie trzeba wcześniej obgotowywać, ja wrzucam go jednak na kilka sekund do gotującej się
wody, dzięki temu skracam już czas zapiekania.Do lasagne można dodać dowolny, ulubiony
ser. Fajnie sprawdzi się
feta, gorgonzola czy
mozzarella.