Wykonanie
Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem
szpinakowo-
grzybowym w
sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii
Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia!

Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczeniaIlośc porcji: 8Składniki:Około 8 naleśników według tego przepisu.Beszamel

2 łyżki
masła3 łyżki
mąki2 szklanki gorącego
mlekaSól, świeżo mielony
biały pieprz, szczypta
gałki muszkatołowejFarsz2 opakowania
szpinakuZąbek
czosnku300g świeżych
grzybów np.
pieczarek lub podgrzybków
MasłoCebulaSól,
pieprz250g startego
żółtego seraPrzygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy
masło i dodajemy
mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego
mleka energicznie roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około dwóch minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Przygotowanie
szpinaku : liście płuczemy w zimnej wodzie i odcinamy ogonki. Gotujemy w osolonej wodzie do 3 minut, aż całość zmięknie. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Osuszamy delikatnie ręcznikiem i szatkujemy. Następnie podsmażamy krótko na
maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę
czosnku.



Przygotowanie
grzybów:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy
masło z dodatkiem
oliwy. Czekamy aż
masło przestanie się pienić i wsypujemy
grzyby. Smażymy kilka minut.
Grzyby początkowo powinny wchłonąć
masło, a kiedy się przyrumienią „oddać”. Dodajemy połowe łyżki siekanej
cebuli,
sól i
pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.

Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami
żółtego sera. Mieszamy
szpinak i
grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym
żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 25-30 minut, aż wierzch naleśników się zarumieni.



