ßßß
Kolejna propozycja lasagne w wersji wegetariańskiej.lasagne z grzybami tutajskładniki:opakowanie płatów Lasagnedwa opakowania szpinaku po 400 gcebula, czosnekser żółty2 szklanki mleka3 łyżki mąki3 łyżki masłapieprz, sólprzyprawy
sposób przygotowania:Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i przyprawy. Czekamy, aż odparuje woda, mieszając. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy surowe płaty makaronu.Przygotowujemy sos beszamelowy. Do rondelka wkładamy masło. Wsypujemy mąkę, mieszamy i robimy zasmażkę. Wlewamy 1/3 mleka, cały czas mieszając. Gdy składniki się połącza, dodajemy resztę mleka, sól i pieprz.Na wyłożone w naczyniu płaty makaronu wylewamy pewną część sosu beszamelowego, tak aby cały makaron był nim przykryty. Następnie wykładamy szpinak, później płaty lasagne, sos beszamelowy itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z sosu beszamelowego na makaronie, posypana startym żółtym serem.Ważne jest aby sos beszamelowy przykrywał dokładnie płaty makaronu, inaczej potrawa się nam spali, będzie twarda i niesmaczna.