Wykonanie
Pytt i panna to jedno z najbardziej popularnych potraw szwedzkiej kuchni. Po szwedzku pytt oznacza potrawę pokrojoną w kostkę i usmażoną na patelni. Do tego dania można wykorzystać praktycznie wszystko co ma się pod ręką, nie mniej obiadowe resztki .Podstawą pytt i panna są jednak
ziemniaki (Szwedzi kochają
ziemniaki) i pozostałe rośliny korzeniowe jak
marchewka,
pietruszka,
seler czy
kalarepa pokrojone w kostkę i usmażone na patelni. Zawsze robię dużą porcję pytt i panna, więc warzywa piekę na blachy w piekarniku, a
potem łączę z resztą składników, które można wybrać wedle upodobania. U mnie dzisiaj
kiełbasa i resztki pieczonego
schabu. Danie podaje się z
sadzonym jajkiem i
buraczkami z
octu. Polecam to danie, bo jest bardzo proste w wykonaniu i smakuje wybornie. Proporcje można obrać dowolne w zależności co się najbardziej lubi. Osobiście lubię dużo
selera i
pietruszki w moim pytt i panna.

Przepis na pytt i panna, danie szwedzkiej kuchniSkładniki: na 5 porcji6 dużych
ziemniaków2
marchweki1
seler2 duże
pietruszki1 zielona
kalarepa1 duża
cebula5 ząbków
czosnku2 łyżki świeżego
tymianku, posiekanego
sól i
pieprz grubozmielony do smaku3 łyżki
oleju do smażenia200 g
kiełbasy, u mnie szwedzka falukorv, podobna do polskiej
parówkowej200 g pieczonego lub surowego
schabuDodatkowo
jajka sadzoneburaczkiWykonanie:Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na
oleju z dodatkiem
soli i
pieprzu. Przełóż na głęboką blachę do pieczenia i dokończ smażenie w piekarniku.Pokrój
schab w kostkę. Jeśli używasz surowego
schabu, zacznij od jego smażenia. U mnie resztki pieczonego
schabu.Pokrój
kiełbasę,
cebulę i
czosnek i dodaj do
schabu. Podsmaż i dopraw
tymiankiem i
pieprzem. Dodaj teraz warzywa i wszystko delikatnie wymieszaj.Usmaż
sadzone jajka i podaj z porcją pytt i
buraczkami.Polecane przepisy
Schab w sosie
koperkowym po szwedzkuSzwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną
cebuląDzisiaj budzetowkaIkea na swiatecznym talerzuSzwedzki tort kanapkowy na zimno