Wykonanie
Pyszna szarlotka orzechowa z tegorocznych papierówek . Uwielbiam ciasta z
owocami, a
jabłka… no właśnie, wszystkie
owoce są pyszne ale
jabłka zawsze kuszą smakiem i aromatem.

Dziś szarlotka z
orzechami laskowymi,
cynamonem i lekką
bezą. Zmielone
orzechy dodałam do ciasta, które poleżało dobre dwie godziny w lodówce. Obrane
jabłka podsmażyłam na
maśle z
cynamonem i golden
syropem, który można zastąpić
miodem bez łamania sobie głowy, że znów brakuje potrzebnych składników w spiżarce.

Kruche ciasto z
bezą należy chyba do najpopularniejszych latem ciast. Nic
dziwnego, bo dostępność do świeżych i tanich
owoców jest ogromna, więc ja na pewno upiekę jeszcze nie jedno tego lata.Składniki: na blaszkę 25 cm x 35 cmCiasto kruche200 g zimnego
masła550 ml
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia120 g zmielonych
orzechów laskowych200 g
cukru pudru4
żółtkaNadzienie1 kg obranych papierówek lub innych kwaskowatych
jabłek1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
masła3 łyżki golden
syropuBeza4
białka4 łyżki
cukru waniliowego4 łyżki czubate
cukru pudruWykonanie:Posiekaj
masło nożem z
mąką, proszkiem,
cukrem i
orzechami. Kiedy ciasto zacznie łączyć się w grudki dodaj
żółtka i połącz lekko. Dwie trzecie ciasto użyj do wylepienia podłużnej formy. Wyłóż dno blaszki pergaminem jeśli jest taka potrzeba. Umieść blaszkę w lodówce na 2 godziny, a resztę ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.Obierz
jabłka i oczyść z pestek. Roztop
masło z golden
syropem i
cynamonem i dodaj
jabłka. Zmniejsz temperaturę i smaż
jabłka, aż zaczną się rozpadać. Ostudź.Wyjmij blaszkę ponakłuwaj spód ciasta widelcem i nałóż
jabłkowe nadzienie.Ubij pianę na sztywno, a
potem dodaj oba
cukry i ubijaj dopóki
cukier się nie rozpuści. Rozprowadź
bezę na jabłkach, a na końcu zetrzyj resztę ciasta kruchego.Piecz ciasta na 160ºC, termoobieg przez około 40-50 minut.

Polecane przepisyKruche ciasto z
owocamiKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząSłodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiKrucha krajanka z nutella i
dżemem