Spód :- 2 szklanki mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- cukier waniliowy- 1/2 szklanki cukru pudru- kostka masła- 5 żołtekCałość zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok.1 godzinę. Następnie wykładamy 3/4 ciasta na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę . Podpiekamy 15 min w 180 stopniach.Masa :- 2 kg jabłek- 2 łyżki cukru- 150 g orzechów włoskich lub laskowych- 2 cytrynowe galaretkiJabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następie wymieszać z sypką galaretką i cukrem. Na podpieczony spód wysypać wcześniej obrane i rozdrobnione orzechy. Na to wylać gotowy jabłkowy mus.Beza :- 5 białek- 2 łyżki cukru pudruBiałka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Gotową bezę wykładamy na mus. Następnie resztą ciasta, które zostało nam ze spodu należy zetrzeć na bezę . Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.POWODZENIA I SMACZNEGO !