Wykonanie
Proste pulpety można wynieść na kulinarne wyżyny! Niedawno przyrządziłam pulpety w
kokosowym sosie, które cieszyły się bardzo dużym powodzeniem. Proste danie, a mimo to bardzo smaczne i aromatyczne, które podałam z
sałatką z bulgur .

Pulpety w sosie to szybki obiad .ugotowanie
ryżu czy bulgur nie zajmuje dużo czasu, podobnie jak przyrządzenie pulpetów. Ponadto pulpety można łatwo przechować w lodówce i podgrzać na obiad.Składniki: na 5- 6 porcjiPulpety1 kg mielonego1
cebula100 ml słodkiej
śmietany1
jajko1 łyżeczka
czarnego pieprzu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
soliolej lub
masło do smażenia
Kokosowy sos1 puszka
mleka kokosowego, 400 g3 łyżki
pomidorowego przecieru1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka nasion
kolendry, prażone i zgniecione w moździerzu1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego, prażone i zgniecione w moździerzu1
trawa cytrynowa, bardzo drobno posiekana1 mała
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 małe czerwone
chili, drobno posiekanepęczek świeżej
kolendry2 łyżki
oliwy z oliweksól do smaku

Z podanych składników na pulpety zrób farsz. Nie lubię trzeć
cebuli na tarce, więc polecam zmiksować
cebulę z dodatkiem zimnej
wody. Z farszu uformuj małe pulpety wielkości
włoskiego orzecha. Zrumień lekko na rozgrzanym
oleju lub
maśle.

W małym garnku o grubym dnie zeszklij
cebulę z
czosnkiem. Następnie dodaj
cytrynową trawę,
czosnek,
chili i
przyprawy. Smaż przez minutę. Dodaj teraz
kokosowe mleko i
pomidorowy przecier oraz posiekane łodyżki
kolendry. Dopraw sos
solą. Zanurz podsmażone pulpety i gotuj sos przez 10 minut. Ułóż pulpety na półmisku, polej sosem i udekoruj listkami
kolendry. Podawaj z
ryżem, bulgurem lub inną
kaszą.Polecane przepisy
Szpinakowe kopytka z klopsikami w
sosie pomidorowymKlopsiki z
baraniny w
pomidorowym sosie z
bananamiKlopsiki
mięsne z
parmezanemZupa koperkowa z pulpetamiKlopsiki z salciccia w
pomidorowym sosie