Wykonanie

Dawno nie piekłam sernika, a przecież to moje ulubione ciasto. Dzisiaj przedstawiam wam bardzo prosty przepis na sernik z
rodzynkami i
rumem. Lubię bardzo kremowe serniki i ten nie jest wyjątkiem.Spód do sernika zrobiłam jak zwykle z
ciastek digestive, które również użyłam do sernika dulce de leche . Tutaj jednak spód do sernika wzbogaciłam o
orzechy pekan, które baaaardzo lubię. Sami rozumiecie już jak prosty jest przepis na ten sernik, jeśli spód jest tak łatwy do zrobienia.
Rodzynki i
rum to super połączenie, które wypróbowałam tym razem w serniku. O dziwo, dzisiaj moje dzieci nie wydłubywały
rodzynek, pewnie dlatego, że przeszły
rumem…

Składniki:Masa serowa700 g
twarogu na sernik300 ml greckiego, gęstego
jogurtu250 ml
cukru3
jajka200 ml
rodzynek, zielonych50 ml ciemnego
rumu1 łyżka
mąki, czubata1 łyżeczka
cynamonuSpód do sernika130 g
ciastek digestive100 ml
orzechów pekan90 g
masła, stopionegoWykonanie:Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem.
Ciastka,
orzechy i
masło zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż nią dno foremki.Ubij
jajka z
cukrem. Podczas ubijania dodaj
rum, a następnie
ser,
jogurt i
rodzynki. Wyłóż masę
serową do tortownicy, wygładź i włóż do piekarnika. Piecz sernik przez godzinę na 160ºC (termoobieg). Na 20 minut przed upieczeniem zmniejsz temperaturę do 120ºC.Zostaw sernik w piekarniku po upieczeniu przez około 30 minut , uchyl lekko drzwiczki. W ten sposób sernik nie opadnie.

Polecane przepisySernik
dyniowy z
orzechami i
cynamonemSerniczek na spodzie brownie z
malinowym musemI znowu mi bosko!Sernik z
poziomkami,
ciastkami oreo i
czekoladąFantastycznie kremowy sernik z karmelem