ßßß
Dawno nie piekłam sernika, a przecież to moje ulubione ciasto. Dzisiaj przedstawiam wam bardzo prosty przepis na sernik z rodzynkami i rumem. Lubię bardzo kremowe serniki i ten nie jest wyjątkiem.Spód do sernika zrobiłam jak zwykle z ciastek digestive, które również użyłam do sernika dulce de leche . Tutaj jednak spód do sernika wzbogaciłam o orzechy pekan, które baaaardzo lubię. Sami rozumiecie już jak prosty jest przepis na ten sernik, jeśli spód jest tak łatwy do zrobienia.Rodzynki i rum to super połączenie, które wypróbowałam tym razem w serniku. O dziwo, dzisiaj moje dzieci nie wydłubywały rodzynek, pewnie dlatego, że przeszły rumem…
Składniki:Masa serowa700 g twarogu na sernik300 ml greckiego, gęstego jogurtu250 ml cukru3 jajka200 ml rodzynek, zielonych50 ml ciemnego rumu1 łyżka mąki, czubata1 łyżeczka cynamonuSpód do sernika130 g ciastek digestive100 ml orzechów pekan90 g masła, stopionegoWykonanie:Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Ciastka, orzechy i masło zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż nią dno foremki.Ubij jajka z cukrem. Podczas ubijania dodaj rum, a następnie ser, jogurt i rodzynki. Wyłóż masę serową do tortownicy, wygładź i włóż do piekarnika. Piecz sernik przez godzinę na 160ºC (termoobieg). Na 20 minut przed upieczeniem zmniejsz temperaturę do 120ºC.Zostaw sernik w piekarniku po upieczeniu przez około 30 minut , uchyl lekko drzwiczki. W ten sposób sernik nie opadnie.
Polecane przepisySernik dyniowy z orzechami i cynamonemSerniczek na spodzie brownie z malinowym musemI znowu mi bosko!Sernik z poziomkami, ciastkami oreo i czekoladąFantastycznie kremowy sernik z karmelem