Wykonanie
Aby przygotować
ciastka z
rodzynkami szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
12 dkg
mąki, 7 dkg
rodzynek, 12 dkg
masła, 12 dkg
cukru, 2
jajka, łyżka
rumu, tłuszczSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:Umyte
rodzynki namoczyć w podgrzanym
rumie.
Masło z
cukrem utrzeć na gładką, puszystą masę, do której wbić po kolei
jajka, dodać
mąkę - cały czas ucierać - a na końcu wsypać
rodzynki. Jeszcze raz dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z otrzymanej masy układać łyżką (co 2 lub 3 centymetry) na wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką blasze małe
ciasteczka . Po ułożeniu
ciasteczek lekko spłaszczyć je ręką. Piec około 10 minut w gorącym piekarniku.