Wykonanie
Serniczek na spodzie brownie z
malinowym musemSerniczek na spodzie brownie z
malinowym musem.Tak, tak ten serniczek jest naprawdę boski, na
czekoladowym spodzie brownie i z
malinowym musem.
Serniczek jest bardzo puszysty, delikatny w smaku, a co najważniesze nie opaka po upieczniu. Prosty jak stół!
Trochę potrwało za nim spróbowaliśmy ten sernik, bo po pierwsze piecze go się wolno i długo,
potem studzi, a na końcu schładza w lodówce przynajmnej przez kilka godzin. Sernik według tej procedury, wyrasta i nie opada, a cała tajemnica polega na tym aby go piec w “kąpieli wodnej” i schładzać stopniowo.SerniczekSkładniki:16-20 porcji
Czekoladowy spód brownie70 g
gorzkiej czekolady (stopiony i cool)70 g
masła, miękkiego50g
cukru1
jajko40 g
mąkiMasa serowa500 g
sera philadephia500g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 dl
cukru5 jaj
szpik z 1
laski waniliiMalinowy mus300g
malin2 łyżki
cukruWszystkie składniki na sernik muszą
mieć temperaturę pokojową. Szczelną tortownicę o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć pergaminem lub posmarować tłuszczem. Aby zapobiec przeciekaniu
wody owinąć tortownicę dodatkowo folią aluminową. Moja tortownica tego nie potrzebowała. Wymieszać rozpuszczoną, lekko schłodzoną
czekoladę z
masłem, następnie dodać
mąkę. Wreszcie, wmieszać lekko roztrzepane
jajko. Wszystko robimy manualnie. Wlać ciasto brownie do tortownicy i piec na 160 ºC (termoobieg) przez 6 minut. Tymczasem lekko wymieszać oba
sery z
mąką ziemniaczaną,
wanilią i
cukrem. Użyć miksera na niskich obrotach. Nie napowietrzać masy serowej. Dodawać po jednym
jajku, ubijając lekko. Wymieszać
maliny z
cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Wylać masę
serową na
czekoladowy spód brownie, wygładzić powierzchnię sernika. Na wierzch masy serowej wykładać po łyżeczce musu
malinowego, tak aby nie zatonął. Cieniutkim patyczkiem rozprowadzić mus malinowy po powierzchni w fantazyjne wzorki. Wstaw tortownicę z
ciastem do większej formie, która pomieści 1 litr
wody plus tortownicę. Wlej gorącą
wodę. Piec sernik w piekarniku na 160°C (termoobieg) przez 15 minut.
Potem obniżyć temperaturę do 120°C, bez otwierania piekarnika i piec jeszcze około 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia
wody. Wyjąć ciasto, ostudzić w temperaturze pokojowej jeśli jest jeszcze za ciepłe i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.Polecane przepisySernik z
poziomkami,
ciastkami oreo i
czekoladąFantastycznie kremowy sernik z karmelemI znowu mi bosko!Prosty przepis na sernikSernik
dyniowy z
orzechami i
cynamonem