ßßß
Serniczek jest bardzo puszysty, delikatny w smaku, a co najważniesze nie opaka po upieczniu. Prosty jak stół!
Trochę potrwało za nim spróbowaliśmy ten sernik, bo po pierwsze piecze go się wolno i długo, potem studzi, a na końcu schładza w lodówce przynajmnej przez kilka godzin. Sernik według tej procedury, wyrasta i nie opada, a cała tajemnica polega na tym aby go piec w “kąpieli wodnej” i schładzać stopniowo.SerniczekSkładniki:16-20 porcjiCzekoladowy spód brownie70 g gorzkiej czekolady (stopiony i cool)70 g masła, miękkiego50g cukru1 jajko40 g mąkiMasa serowa500 g sera philadephia500g sera mascarpone3 łyżki mąki ziemniaczanej2 dl cukru5 jajszpik z 1 laski waniliiMalinowy mus300g malin2 łyżki cukru
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. Szczelną tortownicę o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć pergaminem lub posmarować tłuszczem. Aby zapobiec przeciekaniu wody owinąć tortownicę dodatkowo folią aluminową. Moja tortownica tego nie potrzebowała. Wymieszać rozpuszczoną, lekko schłodzoną czekoladę z masłem, następnie dodać mąkę. Wreszcie, wmieszać lekko roztrzepane jajko. Wszystko robimy manualnie. Wlać ciasto brownie do tortownicy i piec na 160 ºC (termoobieg) przez 6 minut. Tymczasem lekko wymieszać oba sery z mąką ziemniaczaną, wanilią i cukrem. Użyć miksera na niskich obrotach. Nie napowietrzać masy serowej. Dodawać po jednym jajku, ubijając lekko. Wymieszać maliny z cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Wylać masę serową na czekoladowy spód brownie, wygładzić powierzchnię sernika. Na wierzch masy serowej wykładać po łyżeczce musu malinowego, tak aby nie zatonął. Cieniutkim patyczkiem rozprowadzić mus malinowy po powierzchni w fantazyjne wzorki. Wstaw tortownicę z ciastem do większej formie, która pomieści 1 litr wody plus tortownicę. Wlej gorącą wodę. Piec sernik w piekarniku na 160°C (termoobieg) przez 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 120°C, bez otwierania piekarnika i piec jeszcze około 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia wody. Wyjąć ciasto, ostudzić w temperaturze pokojowej jeśli jest jeszcze za ciepłe i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.Polecane przepisySernik z poziomkami, ciastkami oreo i czekoladąFantastycznie kremowy sernik z karmelemI znowu mi bosko!Prosty przepis na sernikSernik dyniowy z orzechami i cynamonem