Wykonanie
Składniki:-4
jajka-120g
cukru-110g
mąki tortowej20g
mąki ziemniaczanej-40g
kakao-1 łyżeczka
proszku do pieczenia60g roztopionego i schłodzonego
masłaKrem ciemny:-200ml
śmietanki 36% z Piątnicy/koniecznie/-100g
czekolady mlecznej-30g
czekolady gorzkiej-180g
mascarponeKrem jasny:-190ml
śmietanki 36% oczywiście z Piątnicy-130g
czekolady białej-150g
mascarponeChrupka:-
ciasteczka oreo ok. 8 szt-150g
mlecznej czekolady-2 łyżki smietanki/opcjonalnie/Masa
maślana:-150g miękkiego
masła-50g
cukru pudru-250g
serka mascarponeWykonanie:Tort jest bardzo pracochłonny, ale tym razem była szczególna okazja, 40-te urodziny mojego syna „Spartana”, udało się, wyszedł bardzo dobry.
Biszkopt:
Jajka ubijamy z
cukrem na puch, dodajemy przesiane
mąki z
kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy, na koniec dajemy szczyptę
soli i stopione ostudzone
masło.Masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st, pieczemy 30-35 minut.Chrupka:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy pokruszone
ciasteczka i mieszamy, żeby się obkleiły
czekoladą. Ja dodałam trochę
śmietanki do masy , ponieważ czasem chrupka jest bardzo twarda i źle się kroi tort. Moja chrupka wyszła dobra z dodatkiem
śmietany. Na papierze do pieczenia obrysowujemy tortownicę , wykładamy na to koło chrupkę ale o 1 cm mniejszą, wygładzamy i odstawiamy do stwardnięcia. Chrupkę można przygotować dzień wcześniej.KremKrem do
tortu też przygotowujemy dzień wcześniej.
Śmietankę podgrzewamy ciągle mieszając, go gorącej wkładamy pokruszoną ciemną
czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Śmietana musi być jak najlepsza 36% z Piątnicy. Jest bardzo gęsta i wtedy nie ma żadnego problemu z kremem.Tak samo robimy z jasną
czekoladą.Ostudzone
czekolady przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.Na następny dzień robimy krem ubijająć
krem czekoladowy z
serkiem mascarpone na puszystą masę. Tak samo robimy z
białym kremem.Masa
maślana:
Serek mascarpone wyciągamy z lodówki kilka godzin wcześniej .Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem i dodajemy po trochę
serka.
Biszkopt przekrawamy na 3 części, ponczujemy i smarujemy masą. Na środkowy blat wykładamy masę na nią dajemy chrupkę, boki uzupelniamy masą/bo chrupka jest mniejsza/ i znowu masa i następny blat.Wierzch ciasta tynkujemy masą
maślaną z
serkiem.Najlepiej obłożyć raz , schłodzić w lodówce i obłożyć drugi raz , wtedy ładnie i równo pokryje tort, chyba , że chcemy położyć masę
cukrową to wystarczy tylko jeden raz.Ponieważ mój tort jest bardzo wysoki jak
pisałam, wszystko zrobiłam z podwójnych porcji.