ßßß Cookit - przepis na Popękane ciasteczka limonkowe

Popękane ciasteczka limonkowe

nazwa

Wykonanie

Te pyszne kruche ciasteczka na pewno znacie. Robiłam już popękane ciastka czekoladowe z nadzieniem, które są bardzo smaczne i… no właśnie dekoracyjne. Popękane jak dno wyschniętej rzeki, przyciągające uwagę. Kolej na popękane ciasteczka limonkowe, kruche ciasteczka z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki jak i kokosowych wiórków, równie przyciągające wzrok i pobudzające smakowe kubki.
Popękane ciasteczka limonkowe
Składniki:
24 ciasteczka
225 g mąki
2 ½ łyżki kokosowych wiórków
100 g cukru + 3 łyżki do obtoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
80 g masła, miękkiego
szczypta soli
3 łyżki soku i starta skórka z limonki
3 łyżki cukru pudru
Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajko, a następnie sok i otartą skórkę z limonki. Wymieszaj mąkę z proszkiem i wiórkami. Dodaj do masy maślanej i połącz w jedną całośc. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj blaszkę, która pomieści 24 ciastka. Wyłóż pergaminem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj 24 kulki, około 25 gram każda. Każdą kulkę obtocz w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 15 minut. Przechowuj w suchym miejscu.
Polecane przepisy
Kruche ciasteczka z daktylami i sezamem
Kokosowe makaroniki z rumem
Sezamowe ciasteczka pieguski
Cytrynowe ciasteczka z makiem
Kruche ciasteczka czekoladowo owsiane
Źródło:http://codojedzenia.pl/popekane-ciasteczka-limonkowe