ßßß
Upiec ciastka to naprawdę nic trudnego. Lubicie czekoladowe ciastka polecam ciasteczka z milky way . Polecam również maślane ciasteczka z dżemem malinowym.
Składniki: na 20 cytrynowych ciastek125 g masła o temperaturze pokojowejszczypta soli, ja używam prawie zawsze masło solonestarta skórka z 1 cytrynysok z jednej cytryny275 ml cukru + 2 łyżki do optoczenia1 małe jajko300 ml mąki1 łyżeczka waniliowego ekstraktu½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka makuWykonanie:Utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj kolejno jajko, skórkę i sok z cytryny, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i mak.Zagnieć lekkie ciasto, owin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. będzie łatwiej formować schłodzone ciasto.Podziel ciasto na małe porcje, każda około 20 gram, uformuj kulkę i obtocz w cukrze.Układaj ciasteczka na blaszy wyłożonej pergaminem po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) i piecz przez około 10 – 12 minut.Nie zdejmuj ciastek z blachy za nim nie wystygną. Wciąż gorące są jeszcze miękkie. Ostygnięte ciasteczka cytrynowe zdejmij podwadzając lekko łopatką.Polecane przepisyCiasteczka z Milky WayCiasteczka migdałowe super szybkieKruche ciasteczka z daktylami i sezamemMaślane ciasteczka z malinowym dżememWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibu