ßßß
Kokosowe ciasteczka z nadzieniem kokosowym bardzo smakowały, mi wystarczył wspaniały zapach unoszący się po ich upieczeniu. Tak, domowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciasteczka z dżemem, sezamowe ciastka są najlepsze!Składniki: na 22 kokosowe ciasteczkaCiasto maślane500 ml mąki100 ml cukru200 g masła, u mnie 100 g masła + 100 g kokosowego masła1 łyżeczka proszku do pieczenia2 czubate łyżki kokosowej śmietanki ( kożuch z mleka kokosowego)szczypta soliNadzienie kokosowe250 ml kokosowych wiórków6 łyżek cukru50 g masła, miękkie100 ml kokosowego mleka2 łyżki kokosowej śmietanki1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i włóż do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta uformuj kulki, a następnie spłaszcz je. Nanieś łyżkę kokosowego nadzienia i uformuj okrągłe ciastko. Ułóż ciastka w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ciasteczka w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez około 15 minut.Polecane przepisyCytrynowe ciasteczka z makiemKruche ciasteczka z daktylami i sezamemCiasteczka migdałowe super szybkieKolorowe ciasteczka funfettiMaślane ciasteczka z malinowym dżemem