Wykonanie

A dziś znowu
daktylowo ale w innym wydaniu. Upiekłam kruche
ciasteczka z
daktylami i
sezamem . Są po prostu pyszne i bardzo kruchutkie, aż się wierzyć nie chce, że bez hartowanego tłuszczu, czyli samo zdrowie, jeśli można tak powiedzieć o ciastkach.

Składniki:
50 sztuk
250g miękkiego
masła150g
cukru50 g
mąki kukurydzianej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka400 g
mąki200 g
daktyli½ łyżeczki
cynamonu30 g nasion
sezamu25 g
masła, miękkiego
Wykonanie:
Zmiksuj składniki na nadzienia i wymieszaj z
cynamonem i
masłem. Następnie formuj paski o średnicy 1 cm. Zawiń w folię i schłodz w lodówce.
Zagnieć delikatnie kruche ciasto z pozostałych składników i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
Rozwałkuj ciasto w prostokąt i pokrój w paski o grubości 6 cm. Rozłóż nadzienie, wzdłuż dłuższego
boku i zroluj ciasto tak aby nadzienie znalazło się w środku. Spłaszcz każdy kawałek na szerokość 3 cm. Zrób podłużne nacięcia za pomocą krajalnicy do
jajek.
Ułóż
ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na 20 minut.
Piecz
ciasteczka w piekarniku na160 ºC (termoobieg), około 15-20 minut.

Polecane przepisy
Maślane
ciasteczka z
malinowym dżememWypieki bez pieczenia – kuleczki
czekolado owsiankowe z
malibuCiasteczka z Milky Way
Kokosowe piramidki z
cytrynową nutą