Wykonanie

Nie dawno upiekłam
ciasteczka z
daktylami i
sezamem, które niestety szybko się skończyły.
Pora więc na następną rundę tym razem
ciasteczka z
masłem orzechowym,
orzechami arachidowymi i nieodzowną
czekoladą.

Tym razem zrobiłam podwójną porcję. Jedną schowałam w zamrażalniku w razie braku czasu na wykombinowanie coś słodkiego do
kawy w moim zapracowanym tygodniu, a drugą upiekłam od razu. Ni muszę dodawać, że wszelki ślad po nich już zaginął.

Składniki: na 30
ciasteczek130 g
masła, miękkiego2 dl
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka4 dl
mąki1 dl
masła orzechowe50 g
orzeszków ziemnych (arachidowych)100 g
czekoladyWykonanie:Wymieszaj
żółtka z
cukrem. Dodaj miękkie
masło,
masło orzechowe,
proszek do pieczenia i
mąkę.Posiekaj z grubsza
orzeszki ziemne i
czekoladę i dodaj do ciasta.Zagnieć lekkie kruche ciasto. Zrób rulon o średnicy 4-5 cm,
owin w folie włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub na noc. Ciasto można z powodzeniem zamrozić.Dobrze schlodzone ciasto pokrój na talarki o grubości do 1 cm plastry , ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz
ciasteczka w piekarniku na 160 ° C (termoobieg) przez 15-20 minut.Polecane przepisy
Kokosowe piramidki z
cytrynową nutąKruche
ciasteczka z
daktylami i
sezamemUcierane ciasto
czekoladowe z
daktylamiMaślane
ciasteczka z
malinowym dżemem