Wykonanie
Pierwszy raz robiłam te
ciasteczka, trochę się nad nimi namęczyłam, ale wszystkim bardzo smakowały. Najpierw ciasto mi się za nic nie chciało połączyć w jedną całość, a później nie mogłam go rozwałkować, bo się kruszyło.Nie miałam jak było podane w przepisie pięknych kwadratów o
boku 6 cm, tylko oblepiałam nadzienie kawałkami pokruszonego ciasta. Ale napisze jeszcze raz, warto było, bo szybko zniknęły z talerzyka. Podejmę niebawem kolejną próbę, może za drugim razem pójdzie mi lepiej, a jak nie to
będę myśleć nad zmodyfikowaniem przepisu, tak, aby było łatwiej. Sam pomysł na
ciastka z
daktylami- super. Znalazłam go na stronie codojezenia.pl.Składniki, na ok 50 sztuk:250g miękkiego
masła150g
cukru50 g
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka400 g
mąkiNadzienie
daktylowo sezamowe200 g
daktyli½ łyżeczki
cynamonu30 g nasion
sezamu25 g
masła, miękkiegoZaczynamy od wykonania nadzienia: miksujemy
daktyle z
sezamem, następnie dodajemy
masło i
cynamon i wszystko razem mieszamy. Następnie formujemy paski o średnicy 1 cm i gotowe schładzamy w lodówce.Następnie zagniatamy delikatnie ciasto z podanych składników, i wkładamy go na 20 minut do zamrażalnika.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy je na kwadraty tak, aby móc w każdy z nich zawinąć przygotowany paseczek nadzienia. Gotowe
ciasteczka możemy przed pieczeniem umieścić jeszcze na 20 minut w lodówce, lub od razu do piekarnika na ok. 20 minut, temperaturę ustawiamy na 160 stopni.smacznego!