Komu chce się siedzieć w kuchni w taką piękną pogodę? Na pewno nie mnie! Dlatego im bliżej lata tym bardziej wolę gotować i wypiekać na szybko. Moja dzisiejsza propozycja dla Was ciasteczkamigdałowe jest właśnie takim przepisem. Migdały…kto ich nie lubi! Ciasteczkamigdałowe pachną wspaniale i smakują wyśmienicie. Zamiast tradycyjnego cukru przepis zawiera syrop klonowy i trochę miodu. Pyszne ciasteczka, które znikają z talerza jedno po drugim.Składniki:240 g zmielonych migdałówszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia¼ łyżeczki waniliowego extraktu1łyżka miodu50 ml syropu klonowego60 g masła rozpuszczonego masła9 sztuk całych migdałówWykonanie:Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników. Połącz wszystko w jednolitą masę. Włóż do lodówki na 20 minut.Łyżką do lodów nabieraj małe porcje ciasta i formuj kulki o średnicy 4 cm. W każdą kulkę wciśnij po jednym całym migdale.Piecz ciasteczkamigdałowe na 175ºC (termoobieg) przez 10 minut, aż się lekko zrumienią.Ostudź ciastka przed podaniem.Uwielbiam takie szybkie wypieki, a ciasteczka piekę często. Ostatnio zrobiłam ciasteczka z Milky Way, które znikły z pudełka w zawrotnym tempie. Ciastkamigdałowe spotkał ten sam los. Następnym razem upiekę je z podwójnej porcji. Dla najmłodszych polecam kolorowe ciasteczka funfetti, a jeśli lubicie płatki kukurydziane to skorzystajcie z przepisu na kruche ciasteczka kukurydziane . Ciasteczka świetnie pasują na piknik. Zawsze znajdzie się dla nich miejsce w piknikowym koszyku.Polecane przepisyCytrynoweciasteczka z makiemKokosowemakaroniki z rumemCiasteczka z Milky WayKruche ciasteczka z daktylami i sezamemKokosowe piramidki z cytrynową nutą