ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cytrynowe z makiem

Ciasteczka cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Kruche, maślane ciasteczka z odrobiną maku, lekko chrzęszczącego między zębami i cytrynową skórką. Kiedyś, bardzo dawno, były podobne ciasteczka w sprzedaży. Dziś, mogę je sobie upiec sama, choć nie wiem, czy mają ten sam smak, ale wiem, że te maślane ciasteczka cytrynowe z makiem mogę śmiało polecić.
200 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
50 g złotego drobnego cukru(można użyć zwykłego)
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżeczki maku
120 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 jajko, roztrzepane
Mąkę, sól, cukry, startą skórkę i mak umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy, do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto(jak na kruche). Czynności te możemy robić za pomocą robota.
Ciastu nadajemy kształt wałka o średnicy ok 7 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy je na ok 5 mm krążki. Układamy je na wyłozonej papierem do pieczenia blasze.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy ciastka ok 10-12 minut, aż brzegi nabiorą złotego koloru.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy kilka minut na blaszce, po czym przenosimy je na kratkę i studzimy.
Ciastka można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, do 5 dni.
Przepis z książki Lindy Collister "Easy Baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/ciasteczka-cytrynowe-z-makiem.html